PREMIJER GRČKE: Svaki eventualni napad Turske postaće njihovo bekstvo

P. Z. S. / ria.ru

24. 01. 2023. u 18:06

GRČKO nebo je zaštićeno kao nikada ranije, Grčka je ojačala svoje oružane snage i spremna je da odgovori na svaku agresiju, a svaki „napad“ Turske može postati neuredno povlačenje, rekao je premijer Kirijakos Micotakis tokom posete vazduhoplovnoj bazi Tanagra i preduzeću Helenske vazduhoplovne industrije (Hellenic Aviation Industry, EAV).

ПРЕМИЈЕР ГРЧКЕ: Сваки евентуални напад Турске постаће њихово бекство

Foto: Tanjug/AP


Micotakis je prisustvovao i govorio na ceremoniji primopredaje projekata bezbednosti snabdevanja i informacija (SSI) i petog aviona F-16 koji je unapređen na nivo “Vajper” u vazduhoplovstvo, saopštila je premijerova pres služba.

Program za nadogradnju F-16 na nivo “Vajper” počeo je 2020. godine, a prvi avion grčko vazduhoplovstvo je dobilo u septembru 2022. godine. U okviru programa planirana je modernizacija 83 aviona F-16, a završetak je planiran 2027. godine.

-Danas se u Tanagri pišu dve prekretnice i još jedna važna stranica u našoj istoriji odbrane. Peti unapređeni F-16 Vajper spreman je da poleti iz Tanagre i ode na Krit na dužnost. I ovde tehnički centar EAV dobija još dva važna proizvodna pogona kompanije Lokid Martin kao deo njihove duge saradnje sa nacionalnom avio-industrijom, rekao je Micotakis.

Foto: Printskrin

-Sa avionima Vajper, novi avioni Blok 50 i Blok 52 su takođe nadograđeni, i sa onima koji su u planu, sa nova 24 aviona Rafal, koje ćemo dobiti u potpunosti tokom godine, a takođe i kasnije sa eskadrilom F-35, pošto Grčka je zvanično izrazila interesovanje da se uključi u program za stvaranje ove važne letelice pete generacije, grčko nebo je zaštićeno kao nikada ranije, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se dešava u trenutku, zapravo, kada su „strašne komšije” umesto zajedničke proizvodnje sada konačno isključene iz programa borbenih aviona pete generacije.

-I umesto da imaju takve lovce, teško im je da nadograde, možda jednog dana, svoje F-16. To je potpuna promena slike, rekao je Micotakis.

Tokom protekle dve godine, ΕΑB je zaposlio preko 700 ljudi i sada ima 2.000 visoko kvalifikovanih zaposlenih.

EAB-ova knjiga narudžbi uključuje nadogradnju ukupno 83 borbena aviona F-16 na tip Vajper, izgradnju prvog drona grčkog dizajna, Arhitas UAV, koji je razvijen u saradnji sa tri univerziteta, izgradnju drugog drona Gripa, u saradnji sa četiri grčkih univerziteta, i izvoz rezervnih delova za avione F-16 i C-130 koje u Tanagri proizvodi američka kompanija Lokid Martin.

Sada ΕΑB ulazi u svemirski sektor, fokusirajući se u prvoj fazi na sklapanje mikrosatelita. Istovremeno, ona se pretvara u međunarodni vazduhoplovni centar, širi svoje geografsko prisustvo, sprovodi vredne programe obuke za arapske zemlje, saopštila je pres služba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri