BUGARSKI NOVINAR O SKRNAVLJENJU ISTORIJE: Plaćenici nas ubeđuju da ruska vojska nema veze sa oslobađanjem Sofije od Osmanlija

Novosti onlajn

11. 01. 2023. u 01:10

U BUGARSKOJ pokušavaju da nametnu „politički korektan pogled“ na Rusko-turski rat da su bugarski vojnici „sami samcati“ oslobodili svoju zemlju od turske vojske, te da ruska vojska nema nikakve veze sa oslobađanjem Bugarske od Osmanlija, izjavio je voditelj Bugarske slobodne televizije Strahil Angelov.

БУГАРСКИ НОВИНАР О СКРНАВЉЕЊУ ИСТОРИЈЕ: Плаћеници нас убеђују да руска војска нема везе са ослобађањем Софије од Османлија

Foto: Piksabej

Povod za komentar bile su svečanosti koje su održane 4. januara povodom 145. godišnjice oslobođenja Sofije. Tada je potpredsednica bugarske Vlade Ilijana Jotova saopštila da Bugarska ne bi imala tako veličanstvenu prestonicu „da nije bilo bugarskih ustanika i oslobodilačkog rata“.

Međutim, Angelov je primetio da su od bugarskih zvaničnika spomenik ruskom caru oslobodiocu Aleksandru II posetili samo poslanici i članovi gradskog saveta iz Bugarske socijalističke stranke.

Po njegovim rečima, sada zasluge za oslobađanje Sofije od Osmanlija pripadaju samo ustanicima čija brojnost nije prelazila nekoliko hiljada ljudi. Angelov konstatuje da ispada da je ta grupa „pobedila carsku vojsku koja je brojala na stotine hiljada ljudi sa organizovanom pozadinom i profesionalnom komandom koja se obučavala u vojnim akademijama“.

- To je sugestija koju politički korektna grupa korisnika grantova i elita koju su odabrali pokušava da progura. Dobar pokušaj, ali neće im uspeti. To je bio Rusko-turski rat i mnogi od nas znaju i pamte tu istorijsku činjenicu koju liberalna vrhuška, koja funkcioniše kao kolonijalni namesnik, uslužno pokušava da zaobiđe u pokušaju da je potpuno izbriše iz sećanja Bugara. Ruska imperatorska vojska pod zastavom svog cara Aleksandra II bila je ta koja je pobedila Osmansko carstvo u ratu koji je za nas, Bugare, bio oslobodilački. Šteta što iz straha niste položili cveće i na Spomenik caru oslobodiocu, ruskom imperatoru, čija je vojska pod komandom generala Josifa Gurka oslobodila Sofiju pre 145 godina - poručio je Angelov.

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)