"STEPEN UGLEDA NARUŠEN SKANDALOM NIJE MOGAO BITI NIŽI": Orban poručio - Mađari bi želeli raspuštanje EP

Tanjug

21. 12. 2022. u 21:35

MAĐARSKI premijer Viktor Orban rekao je da bi Mađari želeli da Evropski parlament u sadašnjem obliku bude raspušten.

СТЕПЕН УГЛЕДА НАРУШЕН СКАНДАЛОМ НИЈЕ МОГАО БИТИ НИЖИ: Орбан поручио - Мађари би желели распуштање ЕП

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

On je na godišnjoj međunarodnoj konferenciji za novinare u Budimpešti izjavio da je kredibilitet te institucije nedavno doveden u pitanje i da podržava ukidanje tog tela kakvo je trenutno, preneo je AP.

- Stepen do kojeg je ugled Evropskog parlamenta u Mađarskoj narušen poslednjim skandalom nije mogao biti niži - poručio je i dodao da je vreme za "isušivanje močvare" u Evropskoj uniji.

Napominje se da je Orban tu frazu pozajmio od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i iskoristio je da napadne Brisel zbog nedavno otkrivenog korupcijskog skandala u vezi sa sumnjom u malverzacije pojedinih poslanika s gotovim novcem za usluge u koje je navodno uključen i Katar.

Agencija ističe da je konferencija za novinare gotovo jedina prilika u godini kada Orban dozvoljava postavljanje pitanja svetskih ili mađarskih medija koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti.

Dodatak tenzijama između Budimpešte i Brisela je lobiranje mađarske vlade protiv sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini. Orban, koji se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, tvrdi da su sankcije bile neefikasne kao pritisak na Rusiju da okonča rat i da su nanele više štete evropskim ekonomijama nego Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini