DETALJI EKSPLOZIJE NA RUSKOM GASOVODU: Cene na berzi skočile, isporuka u Evropu nastavljena

Novosti online

20. 12. 2022. u 19:54

U ČUVAŠIJI je došlo do eksplozije i požara na deonici magistralnog podzemnog gasovoda Urengoj-Pomari-Užgorod kojim se gas isporučuje u Evropu. Poginule su tri osobe, dok je jedna povređena.

ДЕТАЉИ ЕКСПЛОЗИЈЕ НА РУСКОМ ГАСОВОДУ: Цене на берзи скочиле, испорука у Европу настављена

Foto: Shutterstock

Iako vanredna situacija nije uticala na isporuku ruskog gasa u Evropu, cene plavog goriva na berzi su naglo skočile.

Gasovod Urengoj-Pomari-Užgorod prelazi rusku granicu u području merne stanice „Sudža“ u Kurskoj oblasti. To je trenutno jedina stanica preko koje se ruski gas direktno isporučuje u Evropu.

Glavne informacije o havariji na gasovodu:

– Havarija se dogodila u Vurnarskom okrugu Čuvašije (Rusija), oko 50 kilometara južno od glavnog grada republike – Čeboksarija.

– U tom momentu su na deonici gasovoda izvođeni planski remontni radovi.
– Došlo je do curenja gasa, nakon čega je izbio požar na gasovodu. Vatra je uskoro ugašena, a specijalna komisija će istražiti uzroke incidenta.

Posledice:

– Havarija nije uticala na transport gasa. Potrošači dobijaju plavo gorivo alternativnim gasovodima, saopštila je pres-služba kompanije „Gasprom transgas Nižnji Novgorod“.

– Nakon vesti o eksploziji, cena gasa u Evropi je skočila na skoro 1.260 dolara za hiljadu kubika, pokazuju podaci londonske berze ICE. Cena januarskih fjučersa na čvorištu TTF u Holandiji porasla je na 1.258 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

O gasovodu:

– Magistralni izvozni gasovod Urengoj – Pomari – Užgorod izgrađen je 1983. godine za isporuku prirodnog gasa u zemlje Centralne i Zapadne Evrope.

– Gas se preko teritorije Ukrajine transportuje uglavnom do kompresorske stanice „Užgorod“ na ukrajinsko-slovačkoj granici i do kompresorskih stanica na granici sa Mađarskom „Beregovo“) i Rumunijom ( „Tekovo“).
– „Gasprom“ trenutno isporučuje 43 miliona kubnih metara gasa dnevno preko stanice „Sudža“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati