JASNA PORUKA KINESKOG AMBASADORA: "Osuđujemo diverzije na ruskim gasovodima, protiv smo nasilničke politike"

Novosti onlajn

15. 12. 2022. u 14:50

KINA razume akcije Rusije koje imaju za cilj zaštitu njenih interesa na međunarodnom energetskom tržištu i osuđuje diverziju na „Severnom toku 2“, izjavio je kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhui.

ЈАСНА ПОРУКА КИНЕСКОГ АМБАСАДОРА: Осуђујемо диверзије на руским гасоводима, против смо насилничке политике

Valjda neće da se pokvari "Turski tok", Foto Shutterstock

- Kina potpuno razume akcije, koje Rusija preduzima u cilju zaštite svojih legitimnih prava i osnovnih interesa na međunarodnom energetskom tržištu. Kina odlučno osuđuje diverzantske akcije protiv projekta ‘Severni tok 2’. Takve, smišljene akcije, sa ciljem uništavanja civilnih objekata su neprihvatljive - rekao je on na forumu „Ruski gas 2022 - zaokret na Istok“.

Istakao je da se Kina protivi nasilničkoj politici koju sprovode neke zemlje u energetskom sektoru i nikada neće dozvoliti spoljnim snagama da se mešaju u energetsku saradnju Kine i Rusije.

- Potrebe za prirodnim gasom u Kini su 2021. godini iznosile 372 milijarde kubnih metara u uvećale su se za 12,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kina je postala najveći svetski potrošač prirodnog gasa i postoji veliki potencijal da će povećati uvoz prirodnog gasa - naveo je kineski ambasador.

Dodao je i da je kinesko-ruska saradnja važan kamen temeljac u energetskoj saradnji i da predstavlja pozitivni faktor u podršci globalnoj energetskoj bezbednosti.

- Za prvih deset meseci ove godine isporuke gasa iz Rusije u Kinu su se uvećale za 173 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. U trenutnoj situaciji se demonstrira nova perspektiva kinesko-ruske saradnje na temu gasa. Spremni smo da jačamo našu saradnju na osnovu obostranih interesa u cilju stabilnog razvoja svetskog energetskog tržišta i rešavanja problema klimatskih promena - rekao je Hanhui.

Kineski ambasador je dodao da je neophodno i da se radi na jačanju rusko-kineskog gasovoda „Snaga Sibira“, kao i na podršci u realizaciji projekta gasovoda „Rusija-Mongolija-Kina“. Zaključio je da je Kina spremna da učvrsti saradnju sa Rusijom i u oblasti gasa koji se transportuje gasovodom, kao i u oblasti tečnog prirodnog gasa u industriji gasa u sva tri sektora: uzvodnom, srednjem i nizvodnom (Upstream, Midstream, Downstrean), u svim proizvodnim lancima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)