MOSKVA PORUČUJE: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući

Tanjug

17. 12. 2022. u 09:03

RUSIJA smatra da direktni trilateralni razgovori Moskve, Kijeva i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje nisu mogući zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa, rekao je ruski stalni predstavnik pri IAEA Mihail Uljanov.

МОСКВА ПОРУЧУЈЕ: Директни трилатерални разговори о нуклеарки Запорожје нису могући

Elektrana Zaporožje / Foto AP

- Naravno da bi napredak po tom pitanju mogao biti brži da se vode trilateralni razgovori, ali to je nemoguće zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa - rekao je Uljanov u intervjuu za TASS.

On je pojasnio da je iz tih razloga generalni direktor IAEA Rafael Grosi angažovan u šatl diplomatiji, i da naizmenično komunicira sa Kijevom i Moskvom Ruski diplomata smatra da ipak postoje šanse da se postigne dogovor o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje, ali da je prerano govoriti da je on blizu.

- Prošlog ponedeljka je u Parizu održan sastanak generalnog direktora IAEA i ukrajinskog premijera Denisa Šmigala. Koliko je nama poznato, tokom razgovora se detaljno razgovaralo o ovoj temi. Dakle, proces se nastavlja i postoje šanse da se postigne dogovor. Istovremeno, bilo bi prerano reći da se približavamo sporazumu - izjavio je Uljanov.

Sa proizvodnjom od 6 GW, ukrajinska Zaporoška NE u gradu Energodar je najveće nuklearna elektrana u Evropi.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad postrojenjem u martu 2022. godine i od tada je njena teritorija periodično granatirana, kao i stambene četvrti Energodara uz upotrebu dronova, teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača,a dve strane se međusobno optužuju za ove napade.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je više puta pozivao na uspostavljanje bezbednosne zone oko Zaporoške NE, a u septembru je Odbor guvernera IAEA usvojio rezoluciju kojom se Rusija poziva da povuče svoje snage sa teritorije elektrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)