ZAHAROVA JASNO PORUČILA: Zaporoška nuklearka je pod kontrolom Rusije i tako će i ostati!

Novosti online

05. 12. 2022. u 20:36

RANO je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je za Sputnjik portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da Rusija neće izgubiti kontrolu nad nuklearkom.

ЗАХАРОВА ЈАСНО ПОРУЧИЛА: Запорошка нуклеарка је под контролом Русије и тако ће и остати!

Foto: EPA

- Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane - rekla je ona.

Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.

- Moguće parametre deklaracije o stvaranju zone zaštite nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearne elektrane usaglašavamo sa Sekretarijatom IAEA, koji pokušava da sarađuje sa Ukrajinom - dodala je ona.

Zaharova je navela da je reč o tome i da li je Kijev spreman da se obaveže da će zaustaviti granatiranje i prekine sa pokušajima da preuzme Zaporošku nuklearku.

Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao da su eksperti blizu prihvatljivog sporazuma između Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke. Zaharova je, komentarišući tu izjavu, navela, da nema direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine o pitanju zone bezbednosti nuklearne elektrane.

Zaharova je istakla da je Moskva svesna da direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi želi da ponovo poseti Rusiju, da su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije spremni da ga prime, ali da trenutno nema informacija o datumu posete.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest