HAOS ZBOG KASTILJA: Nova predsednica Perua zabrinuta - moguće vanredno stanje u celoj državi

Tanjug

14. 12. 2022. u 07:55

NOVA predsednica Perua Dina Boluarte saopštila je danas da bi na celoj teritoriji te države moglo biti proglašeno vanredno stanje zbog protesta koji su zahvatili zemlju nakon smene predsednika Pedra Kastilja.

ХАОС ЗБОГ КАСТИЉА: Нова председница Перуа забринута - могуће ванредно стање у целој држави

FOTO: AP/Tanjug

 Kako je saopštila, biće organizovan sastanak na najvišem nivo kako bi se izvršila „procena mogućnost proglašenja vanrednog stanja u celoj zemlji“ i dodala da se nada da do toga neće doći, prenosi TASS.

Bivši predsednik Pedro Kastiljo pozvao je ranije policiju i vojsku da obustave nasilni obračun sa ljudima koji protestuju i okrivio Dinu Boluarte za smrt demonstranata.

- U vezi sa nečuvenim aktima nasilja usmerenim na naš narod, pozivam nacionalnu policiju i oružane snage da polože oružje i zaustave krvoproliće - objavio je Kastiljo na Tviteru.

Antivladini protesti u Peruu započeli su nakon što je Pedro Kastiljo smenjen sa mesta šefa države prošle nedelje i od tada dobijaju na zamahu. On je priveden ubrzo nakon što su ga poslanici zbacili kada je tražio da raspusti Kongres pre glasanja o opozivu.

Protesti su bili posebno nasilni u glavnom gradu Perua, Limi, navodi AP.

Kancelarija ombudsmana Perua saopštila je u ponedeljak da je sedam osoba poginulo od početka demonstracija u sredu, uključujući petoro u ponedeljak.

Kastiljova naslednica Dina Boluarte u ponedeljak je delimično pristala na zahteve demonstranata, najavljujući u obraćanju na nacionalnoj televiziji da će poslati Kongresu predlog da se izbori odlože za april 2024. godine.

Boluarte, koja sada obavlja funkciju šefa države, uvela je vanredno stanje u tri departmana sa najvišim stepenom protestne aktivnosti, ali ovaj korak nije pomogao da se situacija normalizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna