UHAPŠEN PREDSEDNIK PERUA: Kastiljo optužen za pobunu i zloupotrebu ovlašćenja (FOTO)

P. Z. S. / ria.ru

07. 12. 2022. u 21:32

POLICIJA Perua je, na pozadini političke krize u zemlji, privela predsednika Pedra Kastilja, proizilazi iz poruke snaga bezbednosti.

УХАПШЕН ПРЕДСЕДНИК ПЕРУА: Кастиљо оптужен за побуну и злоупотребу овлашћења (ФОТО)

Foto Tanjug/AP


Istovremeno, policija je zvanično imenovala šefa države kao bivšeg predsednika.

-U ispunjavanju naših obaveza propisanih zakonom o nacionalnoj policiji Perua, službenici su priveli bivšeg predsednika Perua Pedra Kastilja, navodi se u saopštenju.

Strukture moći optužile su peruanskog lidera za pobunu i zloupotrebu položaja.

Ranije u sredu, Kastiljo je raspustio parlament, koji je po treći put trebalo da razmatra njegov opoziv. Predsednik je takođe najavio policijski čas u zemlji od 22:00 do 04:00.

Foto Tanjug/AP

Parlamentarci su se ipak okupili na sastanku i odlučili o ostavci šefa države.

U novembru je hiljade ljudi demonstriralo u najmanje šest regiona Perua tražeći ostavku Pedra Kastilja. Građani optužuju šefa države, njegovu porodicu i pratnju za korupciju - protiv Kastilja je otvoreno šest krivičnih postupaka po optužbama za korupciju i druga krivična dela. On sam negira optužbe nazivajući ih političkim progonom.

Foto Tanjug/AP


 

AMERIKA NE PRIZNAJE KASTILjA

Sjedinjene Američke Države smatraju Pedra Kastilja bivšim predsednikom Perua nakon što ga je parlament opozvao, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Koliko sam razumeo, on je zbog postupaka parlamenta sada bivši predsednik“, rekao je Prajs na brifingu.
Kastiljo je u sredu raspustio parlament, koji je po treći put trebalo da razmatra njegov opoziv. Međutim, parlamentarci su se ipak okupili na sastanku i odlučili o ostavci predsednika. Vojska i policija su se izjasnile protiv odluke predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GLAS VREDAN 40 MILIONA DOLARA: Bivša devojka tuži Bed Banija