PERU IZNENADA DOBIO PRVU PREDSEDNICU: Posle pokušaja raspuštanja parlamenta, pa hapšenja predsednika Perua Pedra Kastilja smena na čelu države

A. V. V.

08. 12. 2022. u 19:18

PERU je dobio prvu predsednicu u istoriji države - Dinu Boularte (60). Doskorašnja potpredsednica brzo je položila zakletvu i preuzela kormilo južnoameričke države, pošto je njen prethodnik Pedro Kastiljo, posle samo 17 meseci otkako je izabran, opozvan i uhapšen, jer je pokušao nezakonito da raspusti parlament.

ПЕРУ ИЗНЕНАДА ДОБИО ПРВУ ПРЕДСЕДНИЦУ: После покушаја распуштања парламента, па хапшења председника Перуа Педра Кастиља смена на челу државе

Foto Tanjug/AP

Nova predsednica biće na čelu Perua do jula 2026. godine, kada Kastilju ističe mandat.

- Sada zahtevam političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme koje je neophodno da se država spase od korupcije i bezakonja - poručila je nova predsednica.

Advokatica Dina Boularte politikom je počela da se bavi 2007. godine. Pre četiri godine osvojila je manje od četiri odsto glasova na opštinskim izborima u Limi, a 2020. godine kandidovala se na vanrednim parlamentarnim izborima, ali nije uspela da osvoji mesto. U parlament je uspela da uđe tek prošle godine, gde je do novembra bila ministarka za razvoj i socijalnu inkluziju.

Široj javnosti postala je poznata uz Kastilja, koji je sada izazvao ustavnu krizu pokušavši da dekretom raspusti zakonodavnu vlast. Najavio je da će ustoličiti novu vladu za izradu novog ustava, za najviše devet meseci, a da će do tada upravljati dekretima i uvesti policijski čas od 22.00 do 4.00. Međutim, za raspuštanje parlamenta nije dobio podršku saradnika, koji su ga napustili, a njegovi ministri su podneli ostavke.

Kongres Perua mu je posle ovog poteza izglasao opoziv. Doskorašnji šef, tako, treći put nije uspeo da izbegne opoziv, pošto je, otkad je seo u predsedničku fotelju 2021. godine, Kongres zahtevao njegovu smenu već dva puta.

Ministarstvo informisanja posle Kastiljovog hapšenja saopštilo je da se nalazi u pritvoru i da je optužen za pobunu i zaveru zbog kršenja ustavnog reda. Biće prebačen u državni zatvor.

Foto Tanjug/AP

Pedro Kastiljo

OPTUŽNICA

DRŽAVNO tužilaštvo Perua nedavno je podiglo optužnicu protiv Pedra Kastilja (na slici) zbog navodnog vođenja zločinačke organizacije koja ostvaruje profit od državnih ugovora i ometa istragu. No, tadašnji predsednik te optužbe nazvao je "klevetom grupe koja pokušava da prigrabi vlast".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)