U EVROPI SKOČILA PRODAJA ORUŽJA: SIPRI - Ukrajinski rat povećao tražnju, SAD drže polovinu svetske prodaje

A. V. V.

09. 12. 2022. u 08:45

PRODAJA oružja u SAD prošle godine je malo opala, dok je u Evropi porasla za 4,2 odsto, pokazuju najnoviji podaci Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

У ЕВРОПИ СКОЧИЛА ПРОДАЈА ОРУЖЈА: СИПРИ - Украјински рат повећао тражњу, САД држе половину светске продаје

Foto DSEI-MOD

Međutim, i pored svih poteškoća na globalnom tržištu, zarada u ovoj branši nije "posustala", pa je 100 najvećih proizvođača oružja zajedno lane ostvarilo 592 milijarde dolara, što je povećanje od dva odsto u odnosu na 2021. godinu. Najveći udeo pripao je Sjedinjenim Državama - čak polovina svetske prodaje.

Prema izveštaju ovog instituta, rat je naglo povećao potražnju za oružjem u SAD i Evropi, koje su potrošile mnogo svojih zaliha i sada moraju da ih popune. Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" očekuje u 2023. godini povećanje narudžbina za 30-40 odsto. Neke zemlje EU se masovno naoružavaju zbog aktuelne situacije. Poljska želi da udvostruči broj svojih vojnika u roku od pet godina, Finska jača protivvazdušnu odbranu. Grčka, Francuska i Italija kupuju novo oružje za milijarde evra.

Rusija, navodno, kuburi sa nedostatkom komponenti za proizvodnju oružja, jer ekonomske sankcije zapadnih zeamlja sprečavaju uvoz čipova i poluprovodnika koji su neophodni za proizvodnju. Kada je reč o njenoj odbrambenoj industriji, ona je u 2021. godini ipak porasla, a jedan od razloga je nalog ruske vlade iz 2016. vojno-industrijskom kompleksu da poveća civilnu proizvodnju, ocenjuje Stokholmski institut.

Ilustracija Novosti

Najbrži rast u proizvodnji beleži Bliski istok. Pet kompanija sa sedištem u ovom delu lane je upisalo najveću stopu rasta od svih regiona koji su zastupljeni među prvih 100 kompanija. Proizvodnja se u Kini ubrzava, a tokom minulih nekoliko godina na listi najvećih proizvođača oružja na svetu popela se na visoko drugo mesto. SIPRI je ocenio da je cilj Kine da postane nezavisna u proizvodnji svih glavnih kategorija naoružanja.

 

PORAST I U PANDEMIJI

PANDEMIJA virusa korona uzdrmala je celu planetu, ali ne i industriju oružja. Prema ranijem izveštaju SIPRI-ja, u prvoj godini pandemije prodaja oružja 100 najvećih proizvođača je porasla za 1,3 procenta, dok je svetska ekonomija beležila padove. Ukupan promet koje su kompanije tada ostvarile iznosio je 531 milijardu dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)