MANJE BLEŠTAVILA, VIŠE PRAZNOVANJA: Na Jelisejskim poljima i širom Francuske ograničena novogodišnja dekoracija (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

08. 12. 2022. u 10:30

MALO svetla u sivilu opšte štednje. Tako bi, u najkraćem, mogla da se opiše kampanja novogodišnjeg osvetljenja na "najlepšoj aveniji na svetu".

МАЊЕ БЛЕШТАВИЛА, ВИШЕ ПРАЗНОВАЊА: На Јелисејским пољима и широм Француске ограничена новогодишња декорација (ФОТО)

Foto G. Čvorović

Pariska Jelisejska polja i ove "šetdljive" godine su ukrašena u susret najluđoj noći, ali je to, ovoga puta, shodno aktuelnim trendovima, usred energetske krize, učinjeno skromnije nego inače.

Broj sati, količina svetala i njihova jačina značajno su smanjeni, za gotovo polovinu u odnosu na "obične" Nove godine. Cilj je, naravno, da se potroši što manje struje. Nije dolazilo u obzir da se jedna od najposećenijih turističkih transverzala u svetu ostavi bez prazničnog bleštavila, pa se pronašlo međurešenje.

- Novogodišnje osvetljenje Jelisejskih polja je simbol - poručio je Mark Antoan Žame, predsednik Komiteta Jelisejskih polja, udruženja zaduženog za ovaj segment negovanja tradicije.

Duž četiri kilometra, od Trga Konkord do Trijumfalne kapije, na 400 stabala postavljena su mikro-led svetla koja menjaju boju, s ukupnim budžetom od milion evra.

Gradske vlasti su istakle da potrošnja iznosi samo 100 vati po okićenom drvetu. U odnosu na prošlu godinu to je ušteda od 44 odsto, a u poređenju s "rasipničkom" 2006, čak 97 procenata! Očekuje se da ukupno bude potrošeno 11.500 kilovata.

Da bi se to postiglo, praznično svetlo se pali u 17 sati i svake večeri gasi već u 23.45, osim perioda od katoličkog Božića do novogodišnje noći. Ranije su svetla stalno gašena u 2 ujutro. Takođe, girlande, koje su postavljene 20. novembra, biće skinute već 2. januara, nedelju dana ranije nego inače. I drugi veliki francuski gradovi odlučili su da slede pariski primer.

Ovih dana, kada se noću prođe Jelisejskim poljima, zaista je primetno da drveća manje svetlucaju, ali je svečana nota, ipak, prisutna. Slično je i diljem francuske prestonice, na Halama, ili na drugim velikim bulevarima i avenijama. Manje sija, ali se u vazduhu, ipak, oseća najava praznične atmosfere.

Organizatori poručuju da je osvetljenje ekonomično, ali i bleštavo, i obećavaju da će u "najluđoj noći" biti svečano, ponovo uz vatromet i muzičke i vizuelne atrakcije posle proteklih "korona godina", uz očekivanje da se pojavi što više ljudi iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri