TENZIJE SVE VEĆE: Rusija postavila protivbrodske raketne sisteme na ostrvu u blizini Japana, oglasio se i Tokio (VIDEO)

Novosti online

06. 12. 2022. u 11:00

RUSKO ministarstvo odbrane saopštilo je da je postavilo mobilne protivbrodske raketne sisteme obalske odbrane na severnom Kurilskom ostrvu, koji je deo strateški lociranog lanca ostrva koji se proteže između Japana i ruskog poluostrva Kamčatka.

ТЕНЗИЈЕ СВЕ ВЕЋЕ: Русија поставила противбродске ракетне системе на острву у близини Јапана, огласио се и Токио (ВИДЕО)

Printscreen/Jutjub/Daily Defence news

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva pod ruskom kontrolom, koja Tokio naziva Severnim teritorijama, teritorijalni spor koji datira od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih sovjetske trupe zauzele od Japana.

Ruski sistemi Bastion, koji imaju rakete dometa do 500 km, raspoređeni su na ostrvu Paramušir, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

„Obalne službe Tihookeanske flote imaće 24-časovnu stražu da kontrolišu susednu akvatoriju i zone moreuza“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je na Paramuširu postavljen vojni kamp sa objektima koji omogućavaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i hranu za osoblje.

Ovo raspoređivanje dolazi godinu dana nakon što je Rusija postavila sisteme Bastion na ostrvu Matua, u centralnom delu Kurilskog grebena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je u utorak na konferenciji za novinare da će vlada pažljivo pratiti rusku vojnu aktivnost, dodajući da se ona intenzivirala u regionima Dalekog istoka nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Centar za strateške i međunarodne studije sa sedištem u Vašingtonu naveo je u septembarskom izveštaju koji je u senci invazije na Ukrajinu, militarizacija Kurilskih ostrva od strane Moskve „u velikoj meri prošla ispod radara“.

"Koraci Rusije da pojača svoje prisustvo sugerišu da će ostrva nastaviti da igraju pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Američke Države trebalo da prodube razgovore u vezi sa aktivnostima Rusije u regionu“, navodi se u izveštaju, objavljenom na sajtu centra.

Rusija se ranije ove godine povukla iz pregovora sa Japanom u sporu oko Kurilskih ostrva i zamrznula zajedničke ekonomske projekte, zbog sankcija koje je Japan uveo Rusiji nakon početka rata u Ukrajini.

Japan polaže teritorijalna prava na ostrva koja naziva svojim Severnim teritorijama.

Nakon Drugog svetskog rata Sovjetski Savez ih je pripojio, a zbog spora oko ovih ostrva sporazum, kojim bi formalno bio okončan Drugi svetski rat između SSSR-a i Japana, nikada nije potpisan.

Nakon decenija diplomatskih napora nije postignut rezultat u pregovorima.

(Kurir/Reuters)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN PAPA JE BIO SRBIN Zvali ga gvozdeni i zadužio je Rim