"POSTOJE DOKAZI ZA GENOCID": UN prikupile dokaze protiv zločina Islamske države

Đ.G.

02. 12. 2022. u 17:27

DOKAZI prikupljeni u Iraku jačaju preliminarne nalaze da su ekstremisti Islamske države počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine protiv hrišćanske zajednice nakon što je zauzela oko trećinu zemlje 2014. godine, saopštio je istražni tim UN u izveštaju koji je distribuiran u četvrtak.

ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ЗА ГЕНОЦИД: УН прикупиле доказе против злочина Исламске државе

Foto: Printscreen

U izveštaju Savetu bezbednosti UN navodi se da zločini uključuju prisili premeštaj i progon hrišćana, oduzimanje njihove imovine, učešće u seksualnom nasilju, porobljavanje i druga „nehumana dela“, kao što su prisilna preobraćenja i uništavanje kulturnih i verskih objekata.

Pored toga, tim je rekao da je identifikovao vođe i istaknute članove ekstremističke grupe Islamska država koji su učestvovali u napadu i preuzimanju tri pretežno hrišćanska grada u ravnicama Ninive severno od drugog po veličini iračkog grada, Mosula, u julu i avgustu 2014. - Hamdaniiah, Karamlais i Bartela. Takođe je počelo prikupljanje dokaza o zločinima počinjenim nad hrišćanskom zajednicom u Mosulu.

Borci Islamske države zauzeli su iračke gradove i proglasili samozvani kalifat na velikom delu teritorije u Siriji i Iraku 2014. Grupa je zvanično proglašena poraženom u Iraku 2017. nakon trogodišnje krvave bitke u kojoj su desetine hiljada mrtvih i gradovi u ruševinama, ali njene spavače ćelije i dalje vrše napade u različitim delovima Iraka.

Izveštaj na 26 stranica podneo je istražni tim UN za promovisanje odgovornosti za zločine koje je počinila grupa Islamska država, poznata i kao IS, ISIL i DAEŠ.

Tim je ažurirao svoje istrage o razvoju i upotrebi hemijskog i biološkog oružja od strane ekstremista, napadima na jezidske i sunitske zajednice, masovnom pogubljenju zatvorenika i pritvorenika u zatvoru Baduš u blizini Mosula u junu 2014. i zločinima u Tikritu i okolini.

U decembru 2021, šef tima UN Kristijan Ričer rekao je Savetu bezbednosti da su ekstremisti Islamske države počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u zatvoru u Badušu.

U maju 2021, Ričerov prethodnik, Karim Kan, rekao je savetu da su istražitelji pronašli „jasne i ubedljive dokaze” da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad jezidskom manjinom 2014. On je takođe rekao da je militantna grupa uspešno razvila hemijsko oružje i koristila iperit.

U novom izveštaju se navodi da je Ričerov tim pronašao dokaze o isplatama porodicama ubijenih pripadnika Islamske države koristeći hemijsko oružje i evidenciju uplata za obuku viših operativaca o upotrebi hemijskog oružja i uređaja za raspršivanje takvog oružja.

Foto: Printscreen

 

Tim je rekao da još uvek procenjuje dokaze o upotrebi agenasa.

- Dokazi sugerišu da je ISIL proizvodio hemijske rakete i minobacače, hemijsku municiju za raketne granate, hemijske bojeve glave i improvizovane eksplozivne naprave - navodi se u izveštaju. „Dalje, program ISIL-a je uključivao razvoj, testiranje, naoružavanje i primenu niza agenasa, uključujući aluminijum fosfid, hlor, klostridijum botulinum, cijanid, nikotin, ricin i talijum sulfat.

Što se tiče uništavanja kulturnih i verskih objekata od strane boraca Islamske države, tim je rekao da je proširio svoje istrage na različite iračke zajednice i fokusirao se na nekoliko oblasti u Ninivi i Mosulu.

Ovo je dovelo do preliminarnog popisa preko 150 lokacija Kaka'i, Shabak i Shia Turkmen "za koje se sumnja da ih je uništio ISIL, zajedno sa prisilnim raseljavanjem, nestancima i ponekad ubistvima pripadnika tih zajednica", rekao je tim. Takođe je identifikovao bogomolje i lokalitete nasleđa u Tikritu koje je ISIL ozbiljno oštetio ili uništio.

- Do sada dobijeni dokazi pokazuju da su vjerski i kulturni objekti ili namjerno uništeni ili zauzeti i okupirani od strane ISIL-a, ponekad u vojne svrhe, što je rezultiralo njihovim teškim oštećenjima ili uništenjem - navodi se. „Dok se motivi i metode koje je ISIL usvojio još razmatraju, čini se da su eksplozivi i teška oprema korišćeni za uništavanje mnogih lokacija.

Što se tiče napada na jazidsku zajednicu u Sinjaru, tim je rekao da je proširio listu identifikovanih počinilaca tako da trenutno uključuje imena 2.181 osobe, uključujući 156 stranih boraca.

- Izrađeni su detaljni dosijei predmeta u vezi sa 30 primarnih osoba od interesa - navodi se.

Tim je rekao da je proširio svoju istragu o zločinima Islamske države protiv sunitske zajednice u Anbaru, navodeći napredak u istrazi pogubljenja stotina pripadnika plemena Albu Nimr između 2014. i 2016. godine.

Istraga UN o masovnom pogubljenju zatvorenika u zatvoru Baduš 10-11. juna 2014. se nastavlja, rekao je tim, uključujući intervjue sa dodatnim svedocima i preživelima.

Ovo je dalo "nove i potkrepljujuće dokaze o okolnostima pod kojima je oko 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika bilo gađano i pogubljeno od strane ISIL-a u zatvoru i na raznim drugim lokacijama", navodi se.

Tim je rekao da je takođe nastavio da istražuje zločine nad civilima u Tikritu i Alamu 2014. i 2015. i da prikuplja dodatne dokaze o masovnom ubistvu nenaoružanih vojnih kadeta i osoblja sa Vazdušne akademije u Tikritu u junu 2014.

U narednim mesecima, istražitelji su rekli da planiraju da se usredsrede na prelazak sa istraga na slučajeve izgradnje i razmenu informacija sa Irakom kako bi se podstaklo krivično gonjenje i odgovornost - preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024