OBJAVLJENA LISTA NAJSKUPLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT: Evo koja metropola je zauzela prvo mesto

Novosti online

01. 12. 2022. u 10:33

NjUJORK je bio najskuplja svetska metropola 2022. godine, čime je podelio neželjenu titulu sa Singapurom, jer su rastuće cene energije udvostručile stopu inflacije u glavnim svetskim gradovima, prema godišnjem istraživanju Ekonomist intelidžens junita (EIU).

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈСКУПЉИХ ГРАДОВА ЗА ЖИВОТ: Ево која метропола је заузела прво место

Foto: AP

Prošlogodišnji lider Tel Aviv pao je na treće mesto, dok se Sidnej ušunjao u prvih 10, a Moskva i Sankt Peterburg u Rusiji su se popeli za čak 88 mesta jer su sankcije i rast cena nafte pogurale cene naviše, navodi se u izveštaju EIU o troškovima života u svetu, navodi Gardijan.

Glavni grad Venecuele Karakas, sa povećanjem cena od 132 odsto u 2022, imao je znatno nižu stopu od one tokom hiperinflacije koja je 2019. iznosila preko 25.000 odsto, ali nije bio uključen u istraživanje.

Jačanje valuta bio je jedan od faktora koji je podigao gradove na rang-listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mesto na rang-listi od 172 grada.

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve druge, pošto su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovestile da će doći do daljeg rasta.

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila pali su na listi najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37, odnosno 43. mestu, u odnosu na 13. i 10. gde su bili u 2021. godini.

Najviše su pali Stokholm i Luksemburg za po 38 mesta - na 99. i 104. mesto.

Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su "titule" najjeftinijih gradova u anketi, prenosi RTS.

Postavljanje Singapura na vrh indeksa nije bilo iznenađenje, navodi Gardijan. To je drugi najskuplji grad u 2021. i bio je broj jedan u osam od proteklih 10 godina. Ove godine je prvi put da je Njujork rangiran kao najskuplji grad za život.

Tri grada u Velikoj Britaniji su pala na rang-listi. London je sada na 28. mestu, a bio je na 17. u 2021. Edinburg je pao sa 27. na 46. mesto, dok je Mančester 73. najskuplji grad, dok je prošle godine bio na 41. mestu.

Australijski gradovi su napredovali na rang-listi. Melburn je sada na 15. mestu, a bio je na 16. prošle godine, dok se Brizbejn pomerio za četiri mesta i sad je na 32. Pert je pao za dva mesta - na 73.

Globalni porast inflacije se ubrzavao pre rata u Ukrajini koji je izazvao poremećaje u snabdevanju ključnim robama, posebno hranom. Naknadne sankcije Rusiji izazvale su dalji rast cena nafte, gasa i drugih energenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba