"STRATEŠKI VAŽNO ZA NAŠU ZEMLJU" Brnabić: Singapur pruža podršku sporazumu Srbije i ASEAN

Tanjug

16. 11. 2022. u 08:46

SINGAPUR pruža punu podršku Srbiji da potpiše sporazum o saradnji i prijateljstvu s Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN), što bi za našu zemlju bilo strateški važno, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

СТРАТЕШКИ ВАЖНО ЗА НАШУ ЗЕМЉУ Брнабић: Сингапур пружа подршку споразуму Србије и АСЕАН

Foto Tanjug

Ona je istakla da je imala izuzetno dobre sastanke sa predsednicom Singapura Halimom Jakub i vršiocem dužnosti premijera, u odsustvu predsednika Vlade Li Sjenlunga, ministrom zaduženim za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom.

Brnabić je rekla da Srbija ima podršku da, kao država koja nije deo jugostične Azije, pristupi ASEAN-u

Za to je, kaže, potrebna saglasnost država članica ASEAN-a, ali je Singapur, kako ocenjuje, jedna od najvažnijih.

Premijerka je istakla da će, po povratku iz Singapura, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ponovnom pokretanju procedure, jer to je, kako kaže, strateški izuzetno važno za nas.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je i da se nada poseti visokih državnih zvaničnika Singapura Beogradu.

Podsetila je da je imala dobar sastanak pre mesec dana sa premijerom Singapura u Tokiju, a da se niz dobrih razgovora nastavio i sada u Singapuru, pre svega o ekonomskim temama. Sada, kako ističe, imamo i počasnog konzula u Sinapuru.

- Naravno, razgovarali smo i o tehnologiji, to je nešto što nas spaja i već sada imamo dobru konekciju i priče o tome kada će biti uzvraćena poseta Srbiji i to je nešto na čemu ćemo morati da radimo u narednom periodu - istakla je premijerka.

Singapur ima nešto manje stanovnika od Srbije, ali ima teritoriju koja je preko 100 puta manja od Srbije. U tom smislu, premijerka kaže da Singapur veoma dobro koristi svoje resurse.

- Kada ih pitate koji je njihov najveći resurs, oni kažu, mi nemamo druge resurse osim ljudi, zato je naša strateška odluka bila, od sticanja nezavisnosti, da ulažemo u ljude. Oni imaju jedan od najboljih obrazovnih sistema. Počeli su da ulažu u nove tehnologije pre 40 godina - rekla je Brnabićeva.

Srbija je, prema rečima premijerke, to počela pre šest godina i "već sada imamo dobre rezultate".

Ona je ukazala da je strateška odluka jedne zemlje da ulaže u nauku, obrazovanje, visoke tehnologije, da ulaže u svoje ljude i ocenila da je to recept za uspeh.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna