OAZE I BAŠTE NA 280 METARA: Singapur dobio jedinstveni neboder (FOTO/VIDEO)

Novosti online

17. 10. 2022. u 16:52

PRONALAŽENjE prostora za zelene površine je izazov u svakom gradu, a naročito u najgušće naseljenim na svetu.

ОАЗЕ И БАШТЕ НА 280 МЕТАРА: Сингапур добио јединствени небодер (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin

Tako i u centru Singapura, svako ko traži novi park za šetnju možda rešenje može videti ako skrene pogled – ka nebu.  Toranj Kapita spring ima staklenu i aluminijumsku fasadu koja otkriva biljke i drveće koje raste stotinama metara iznad zemlje. Prolaznici i kancelarijski radnici mogu liftom da obiđu deo ove takozvane „Zelene oaze" koja ima i spiralne baštenske staze, teretane i terene, klupe, stolove... i četiri sprata sa isključivo tropskom florom.

Sa 280 metara, Kapita spring je sada jedan od najviših nebodera azijskih gradova-država. Zgrada je u privatnom vlasništvu giganta za izgradnju nekretnina Capitalland i Mitsubishi Estate, a među korporativnim zakupcima je investiciona banka J. P. Morgan.  U skladu sa nastojanjem vlade da osigura da poslovni kvart Singapura ponudi stanovnicima više od običnog poslovnog prostora, investitor je otvorio neke od uređenih područja ovog tornja za javnost.  Na poslednjem spratu zgrade posetioci mogu da prošetaju kroz prostranu farmu koja snabdeva voćem, povrćem, začinskim biljem i jestivim cvećem tri restorana. 

Farmer zadužen za ovo specifično poljoprivredno dobro, procenio je da ona proizvodi 70 do 100 kilograma proizvoda svakog meseca.  Zgrada ima 51 sprat, ima preko 80.000 stabala i biljaka na skoro 3.000 kvadratnih metara uređene površine, a tu je i drvećem natkriveni trg u podnožju zdanja.  Prema danskoj firmi Bjarke Ingels Group, koja je dizajnirala toranj u saradnji sa Carlo Ratti Associate, većina biljnih vrsta koje su na neboderu i oko njega su autohtone, a kako bi nesmetano uspevale, toplota i vlažnost vazduha su im prilagođeni tokom cele godine.

Arhitekte opisuju Kapita spring kao integraciju prirode i dizajna. „Zbog jedinstvenog karaktera singapurskog urbanizma i izuzetno gustog i zelenog rastinja, odlučili smo da dizajn koji uključuje biljke – učinimo vertikalnim", rekao je osnivač Bjarke Ingels Group, Bjarke Ingels, dodajući da je toranj „kao vizija budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati".

Zelenilo u zakonima

Kapita spring je jedna od nekoliko „biofilnih" zgrada koje su otvorene u singapurskom okrugu Dauntaun Kor poslednjih godina. Nekoliko blokova dalje, hotel „Parkrojal kolekšn Pikering" ima skoro 100.000 kvadratnih metara zelenila, sa nizom balkona prekrivenih drvećem i biljkama. Oko kilometar južnije, nekada crvena spoljašnjost hotela „Oežija" polako postaje zelena dok više od 20 vrsta puzavica i vinove loze prekrivaju njegovu fasadu. U Singapuru je izgradnja zelenih površina i zakonski uslov u nekim oblastima.

Vlada Singapura se dugo promoviše kao „grad-bašta", termin koji je prvi primenio bivši premijer, Li Kan Ju, 1960-ih godina. U decenijama nakon toga, planeri su započeli programe sadnje drveća širom grada i projekte uređenja njegovih ogromnih javnih stambenih kompleksa. Grad-država takođe zahteva da investitori privatne svojine odvoje prostor za zelenilo kada grade nove višespratnice.

Singapurska uprava za urbani razvoj istovremeno se nada da će se poslovni kvart ovakvom politikom upravljanja pretvoriti u ono što naziva „24-satni živahni komercijalni kvart". U tom cilju, zvaničnici su vlasnicima postojećih zgrada ponudili podsticaje da pretvore postojeće građevinske strukture u objekte mešovite namene sa sadržajima za slobodno vreme, otvorenim pijacama, centrima lokalne kuhinje, kulturnih i zabavnih aktivnosti.

(RTS)

BONUS VIDEO - BOND, DžEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili