RAFAL AVIONI ZA INDIJSKU MORNARICU! Zašto Francuska treba da bude uverena da će dobiti još jedan ugovor za ratne avione od Indije

P. Z. S. /eurasiantimes.com

30. 11. 2022. u 17:28

UZ tehnološku snagu borbenih aviona Rafale, Francuska bi želela da Indija uzme u obzir faktor da je najpouzdaniji zapadni saveznik pri izboru borbenih aviona za nosače aviona Indijske mornarice.

РАФАЛ АВИОНИ ЗА ИНДИЈСКУ МОРНАРИЦУ! Зашто Француска треба да буде уверена да ће добити још један уговор за ратне авионе од Индије

Foto: Printskrin


Dva aviona u trci uključuju američki Boing Super Hornet (Boeing Super Hornet) ili F/A-18 mlaznjak i Rafale Marine francuske Dasault Aviejšn (Dassault Aviation).

Francuska strategija za kultivisanje Indije dovela je do niza poseta visokih zvaničnika i ministara indijskoj prestonici i impresivnog broja vojnih vežbi koje su francuske snage bezbednosti imale sa svojim indijskim kolegama u poslednjih nekoliko meseci.

A sve ovo usledilo je posle „veoma uspešnog sastanka“ između indijskog premijera Narendre Modija i francuskog predsednika Emanuela Makrona u maju ove godine.

Kako kaže ambasador Francuske u Indiji Emanuel Lenain, Francuska želi da bude „najbolji partner“ Indije u jačanju njene odbrambene proizvodnje i odlučila je da podeli najbolje tehnologije i opremu u skladu sa rastućim „poverenje“ između dve strane.

Inače, francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu upravo je završio svoju trodnevnu posetu Indiji (26-28. novembar). Zajedno sa indijskim ministrom odbrane Rajnathom Singom, on je kopredsedavao 4. godišnjim indijsko-francuskim odbrambenim dijalogom u Nju Delhiju 28. novembra. Njih dvojica su razgovarali o raznim bilateralnim, regionalnim i pitanjima odbrambene industrijske saradnje.

Nazivajući razgovore sa francuskim ministrom oružanih snaga „toplim i plodonosnim“, Rajnat Sing je u tvitu rekao: „Imao je tople i plodne razgovore sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom tokom četvrtog godišnjeg dijaloga između Indije i Francuske u Nju Delhi danas. Tokom dijaloga razgovarano je o širokom spektru pitanja bilateralne, regionalne i odbrambene industrijske saradnje.

Ambasador Emanuel Lenain je u tvitu rekao da su Rajnat Sing i Sebastijen Lekornu razgovarali o različitim pitanjima, uključujući Indo-Pacifik, projekte „Make in India“ i zajedničke vežbe.

Lenain je naglasio da su se dve strane složile da ojačaju odbrambene veze između Indije i Francuske i da se pozabave zajedničkim izazovima i „da ojačaju našu odbrambenu saradnju u svim oblastima ključnim za stratešku autonomiju i suočavanje sa našim zajedničkim izazovima“.

Rečeno je da se Francuska obavezala Indiji za zajednički razvoj avionskih motora, aviona, podmornica i projektila u okviru rute „Atmanirbhar Bharat“ (samostalna) uz učešće indijskog privatnog sektora.

Spremna je za zajednički razvoj i proizvodnju avionskih motora većeg potiska sa Safranom kao vodećim partnerom. Takođe je pristao da pomogne Indiji u zajedničkom dizajnu, razvoju i proizvodnji podmornica i projektila dugog dometa.

Lekornu se takođe sastao sa indijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ajitom Dovalom. Obojica su delili bliske procene globalnih i regionalnih bezbednosnih zabrinutosti i složili se da intenziviraju saradnju u borbi protiv terorizma u Indo-Pacifiku.

Ovaj sastanak je smatran važnim kao prethodnica posete Emanuela Bona, diplomatskog savetnika francuskog predsednika Makrona, za sastanak „strateškog dijaloga“ sa Dovalom koji se očekuje u prvoj nedelji januara 2023.

Inače, Lekornuova poseta Indiji usledila je posle trodnevnog putovanja njegove koleginice i šefice francuske diplomatije Katarine Kolone u Indiju (13-15. septembar). Ona se sastala sa premijerom Modijem, ministrom spoljnih poslova S Jaishankarom i NSA Ajitom Dovalom i razgovarala o bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. Ona je takođe putovala u Mumbai radi angažmana sa liderima industrije.

Važno je napomenuti da je Lekornuov boravak u Indiji uključivao i posetu prvom indijskom autohtonom nosaču aviona INS Vikrant u Kočiju. U tvitu, ambasador Lenain je otkrio: „U #Kochi, francuski Min @SebLecornu posećuje #IACVikrant.

Pohvalio je Indiju što se pridružila klubu nacija sposobnih da grade nosače aviona i istakao centralnu ulogu pomorske saradnje u francuskoj strategiji za #IndoPacifik. Za INS Vikrant, Lekornu je rekao: „Francuska i Indija su ujedinjene u svojoj rešenosti da brane svoj pomorski suverenitet i garantuju slobodu plovidbe u indo-pacifičkom regionu.

Najnovija manifestacija indijsko-francuske odlučnosti da zaštiti pomorsku bezbednost viđena je početkom ovog meseca (9-11. novembra) kada su dve zemlje intenzivirale svoje strateško angažovanje, a Boing P8I indijske mornarice i Falkon 50 francuske mornarice sprovodili su zajednički nadzor i mapiranje okeana. Mozambičkog kanala, Mauricijusa i jugozapadnog Indijskog okeana.

Zajednički nadzor imao je za cilj borbu protiv piraterije, trgovine drogom, krijumčarenja oružja i prisustva stranih sila na istočnoj obali Afrike.

Treba napomenuti da su zajedničke vežbe odbrambenih snaga Francuske i Indije bile važna karakteristika produbljivanja bezbednosne saradnje dve zemlje.

Važno je napomenuti da je nepokolebljivost Francuske kao vojnog saveznika u snažnoj suprotnosti sa onom Sjedinjenih Država, koje nemaju dobru evidenciju da su pouzdani snabdevači vojnim predmetima i tehnologijama ne samo Indiji već i njenim tradicionalnim saveznicima tokom kriza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri