NAJNOVIJA ŽRTVA ENERGETSKE KRIZE: Veliki hadronski sudarač CERN-a ulazi u hibernaciju

Novosti online

28. 11. 2022. u 13:11

VELIKI hadronski sudarač (LHC), ogroman akcelerator čestica koji se nalazi na francusko-švajcarskoj granici, ulazi u hibernaciju početkom ove godine zbog evropskih napora za uštedu energije. Operater kaže da će i dalje imati dosta podataka za analizu uprkos smetnji.

НАЈНОВИЈА ЖРТВА ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ: Велики хадронски сударач ЦЕРН-а улази у хибернацију

Foto: Profimedia

U ponedeljak je krajnji rok koji je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, ili CERN, koja upravlja masivnom mašinom, postavila za pauziranje eksperimenata za zimsku sezonu, prenele su RIA Novosti. Odluka je potvrđena ranije ovog meseca.

CERN crpi oko 200 MV električne energije iz francuske mreže tokom vršne potrošnje tokom leta, otprilike trećinu onoga što je potrebno celom gradu Ženevi. Ali tokom zime, kada su eksperimenti na LHC-u stavljeni na čekanje, brojka pada na oko 80 MV. Za godinu dana naučna organizacija potroši 1,3 TVh električne energije.

Kolajder ima prsten od 27 km od supravodljivih magneta koji treba da se ohlade do skoro apsolutne nule sa tečnim helijumom da bi se kontrolisale čestice koje se kreću brzinom koja se približava brzini svetlosti. I magneti i sistem za hlađenje su veliki potrošači električne energije. Super protonski sinhrotron, manji 7 km akcelerator koji unosi čestice u LHC, drugi je deo postrojenja koji ima najviše energije.

Usred ovogodišnje težnje ka uštedi energije, CERN je odlučio da zatvori LHC dve nedelje ranije. Kada sledeće godine akcelerator ponovo bude uključen u rad, raspored eksperimenata će biti prilagođen kako bi se obezbedila 20 odsto manja potrošnja električne energije. Zvaničnici CERN-a kažu da će naučnici ipak imati dosta sirovih podataka za analizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024