LIST "DOKUMENTO" TVRDI: Grčka vlada navodno podmetnula špijunski softver za prisluškivanje političara

Đ.G.

28. 11. 2022. u 00:51

GRČKA vlada je navodno podmetnula špijunski softver na telefone desetina političara, novinara, državnih zvaničnika i poslovnih ljudi, prema tekućoj istrazi grčkog lista Dokumento. Izveštaj od nedelje otkrio je da je na meti bio i šef policije.

ЛИСТ ДОКУМЕНТО ТВРДИ: Грчка влада наводно подметнула шпијунски софтвер за прислушкивање политичара

Foto: EPA

Dokumento, koji već nekoliko meseci istražuje skandal, tvrdi da je bivši šef grčke policije Mihalis Karamalakis instalirao špijunski softver „Predator” na svoj telefon od strane Nacionalne obaveštajne službe (EIP), po nalogu premijera Kirijakosa Micotakisa.

Izveštaj dovodi do više od 100 meta pod navodnim nadzorom EIP-a. Na listi se nalaze opozicioni političar Nikos Andrulakis, tužilac Hristos Bardakis, novinari Tina Mesaropulu, Tanasis Kukakis i Stavros Mihaludis, kao i određeni broj Micotakisovih savetnika i poverljivih lica.

Micotakis, koji direktno nadgleda rad EIP-a, negira bilo kakvu umešanost u skandal. Nakon što je opozicioni lider Aleksis Cipras pozvao premijera da „prestane da se krije i daje odgovore“, njegov portparol Janis Oikonomu nazvao je tvrdnje o prisluškivanju „nedokazanim i nepotkrepljenim“. Oikonomu je optužio Ciprasa da „pokušava da stvori uslove političke anomalije“ kako bi opravdao „preteći poraz [njegove partije] na predstojećim izborima“.

Prema izveštaju Dokumenta, Oikonomu je takođe prisluškivao njegov telefon od strane EIP-a.

Skandal se prvi put pojavio početkom avgusta, kada je Panagiotis Kontoleon, koji je u to vreme predvodio EIP, rekao parlamentarnom odboru da je obaveštajna agencija špijunirala finansijskog novinara Tanasisa Kukakisa. Ranije ovog meseca,  izveštaj  Evropskog parlamenta optužio je Grčku i još tri zemlje EU da koriste špijunski softver za njuškanje svojih građana.

Razvijen od strane softverske firme Citrok sa sedištem u Severnoj Makedoniji i povezan sa izraelskom odbrambenom industrijom, špijunski softver „Predator“ je uporediv sa malverom „Pegasus“ koji je razvio Izrael, a koji je tokom prošle godine uhvaćeno više vlada i obaveštajnih agencija. Oba programa mogu da pristupe pozivima, porukama, fotografijama i datotekama i mogu tajno da uključe kamere i mikrofone ciljnih telefona - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BRUKA, JOVANE! Fanovi ljuti zbog greške u kvizu Potera