"TURSKA NEĆE TRAŽITI DOZVOLU" Ankara odgovorila na kritike Vašingtona - "I Bajden i Putin znaju da možemo"

Novosti onlajn

26. 11. 2022. u 22:58

SAVETNIK turskog predsednika Redžepa Erdogana odgovorio je na komentar SAD u kojem se kritikuje vojna operacije Turske u severnoj Siriji i Iraku.

ТУРСКА НЕЋЕ ТРАЖИТИ ДОЗВОЛУ Анкара одговорила на критике Вашингтона - И Бајден и Путин знају да можемо

Turski vojni konvoj u Siriji / Foto AP

Turska ne namerava da traži dozvolu za izvođenje vojnih operacija, rekao je savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana profesor Ibrahim Kalin, prenosi agencija Anadolija.

- Turska neće tražiti dozvolu za sprovođenje operacija kako bi se osigurala nacionalna bezbednost zemlje - naglasio je Kalin.

Zvaničnik je takođe prokomentarisao odgovor SAD na operaciju turskih oružanih snaga u severnoj Siriji i Iraku.

- Ako postoji pretnja, uključujući napad ili teroristički napad, Turska razgovara o situaciji sa saveznicima u NATO-u. Očekujemo zajedničke korake partnera, a u nedostatku takvih, spremni smo da sami rešimo problem - objasnio je Kalin.

On je naglasio da su sve akcije turske vojske na granici sa Sirijom i Irakom zasnovane na članu 51 Povelje UN, a to je "Pravo na samoodbranu".

- Savremeni koncept borbe protiv terorizma podrazumeva uništavanje pretnje u korenu. Zemlje koje i na najmanju pretnju, bez razmišljanja, udaraju na teritorije koje se nalaze desetinama hiljada kilometara od njihovih granica su ogorčene na Ankaru zbog vojnih operacija na granicama Turske. Takva kritika je pokazatelj jasne kontradikcije u stavovima navedenih država - rezimirao je Erdoganov sekretar za štampu.

Erdogan: I Bajden i Putin znaju da možemo

Turska je 20. novembra izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), u oblasti u severne Sirije, koju kontrolišu militanti podržani iz SAD. Erdogan je bombardovanje nazvao uspešnim.

Bilo je i izveštaja o raketnim napadima na ciljeve u severnom Iraku.

Turski lider je istakao da o napadima nije razgovarao ni sa ruskim ni američkim predsednikom.

- I Bajden i Putin znaju da takve operacije u ovom regionu možemo da izvedemo u bilo kom trenutku . rekao je on.

Sirija je više puta nazvala nezakonitim prisustvo vojnog osoblja iz susedne zemlje u pograničnim oblastima i pozvala Ankaru da povuče svoje trupe. Istovremeno, zvanični Damask takođe ne priznaje autonomnu upravu u severnim regionima, gde je Sirija bila napadnuta od strane turske vojske.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)