NATO PODRŽAVA TURSKU PROTIV KURDA: Turska operacija u Siriji, uz saglasnost Alijanse, koja čeka odobrenje Ankare za sopstveno proširenje

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

22. 11. 2022. u 06:53

U TRENUTKU dok Turska bombarduje Kurde na severu Sirije i Iraka zbog atentata u Ankari, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, organizacije čija je Turska članica, pozvao je Švedsku i Finsku da pooštre svoje zakone protiv terorizma i povećaju saradnju sa NATO, uključujući i Tursku, da bi se borile protiv teririzma i organizacija kao što je Radnička partija Kurdistana.

НАТО ПОДРЖАВА ТУРСКУ ПРОТИВ КУРДА: Турска операција у Сирији, уз сагласност Алијансе, која чека одобрење Анкаре за сопствено проширење

Jens Stoltenberg, Foto AP

- To je važno za Tursku, jer je Turska zemlja članica NATO koja je najviše izložena terorističkim napadima i zbog toga je zabrinuta. To treba da bude proporcionalno, ali Turska ima pravo da se brani od terorističkih napada - rekao je Stoltenberg za švedski radio SVT.

To se događa u trenutku kada Švedska i Finska još očekuju saglasnost Anakre da se pridruže Alijansi, koja izostaje zbog optužbe Turske da dve zemlje štite kurdske organizacije na svojoj teritoriji.

Generalni sekretar NATO poručio je da je 28 od 30 članica već obavilo ratifikaciju, ali čeka se, uz turski, još i na potpis Mađarske. Stoltenberg tvrdi da je "došlo vreme da se finalizuje proces pristupanja Finske i Švedske kao punopravne članice Alijanse".

Turska je, zbog atentata izvršenog 13. novembra, u kome je bilo šest poginulih i 81 povređenih, za vikend započela kampanju bombardovanja regiona koji su pod kontrolom sirijskih Kurda i Radničke partije Kurdistana. Tursko ministarstvo odbrane je istaklo da ovu operaciju vode u okviru legitimnog prava na odbranu na osnovu člana 51 povelje UN. Dan posle atentata PKK je negirao da je organizator atentata, ali turske vlasti ih smatraju odgovornim.

Kurdi uzvraćaju, pa je i juče od ispaljenih raketa iz pravca Sirije, koje su pale oko granice i na tursku teritoriju, poginulo bar troje ljudi, a petnaestak ranjeno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je najavio mogućnost i kopnene operacije.

Sve to dodatno će otežati tursku saglasnost za ulazak Švedske i Finske u NATO. Vlasti ovih zemalja poručuju da ne podržavaju kurdske organizacije i da su osudile terorizam, ali Turska smatra da moraju još mnogo da učine u tom pravcu.

Odnosi između Turske i NATO su osetljivi i zbog odnosa sa Rusijom, kojoj Ankara nije uvela sankcije zbog rata u Ukrajini. Erdogan je juče potvrdio da se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se u Turskoj proizvodi brašno od ruske pšenice i besplatno šalje u najmanje razvijene zemlje kako bi se ublažila globalna kriza sa hranom.

Na turskoj teritoriji se, navodno, trenutno vode i diskretni pregovori između Moskve i Vašingtona, koje akteri niti negiraju, niti potvrđuju. Poruka generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da Turci imaju pravo da se brane od terorizma samo je, čini se, ojačala poziciju Ankare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)