STOLTENBERG: Švedska i Finska će morati da pooštre zakone protiv terorizma

Tanjug

21. 11. 2022. u 07:34

ŠVEDSKA i Finska treba da pooštre svoje zakone protiv terorizma i povećaju saradnju sa NATO-om, uključujući Tursku, kako bi se borile protiv terorizma i terorističkih organizacija kao što je Radnička partija Kurdistana (PKK), izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

СТОЛТЕНБЕРГ: Шведска и Финска ће морати да пооштре законе против тероризма

Foto AP

- To je važno za Tursku, jer je Turska zemlja članica NATO-a koja je najviše izložena terorističkim napadima i zbog toga je zabrinuta. To mora biti proporcionalno, ali Turska ima pravo da se brani od terorističkih napada - rekao je Stoltenberg u intervjuu za švedski javni servis SVT, a prenosi agencija TASS.

Kako je kazao, normalno je da je za ratifikaciju zahteva za pristupanje Švedske i Finske u Alijansu potrebno vreme.

Stoltenberg je rekao da je 28 od 30 zemalja članica već ratifikovalo zahteve za pridruživanje ove dve nordijske zemlje NATO-u.

- Iznenađujuće je ovog puta je što je prošlo tako brzo - primetio je Stoltenberg.

Finska i Švedska su podnele zahtev za ulazak u NATO 18. maja, ali je Turska odmah blokirala njihove kandidature, zahtevajući da te dve zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim grupama, izruče pojedince optužene za terorizam ili saučesništvo u neuspelom pokušaju državnog udara 2016. u zemlji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je 28. juna sa finskim kolegom Saulijem Ninistom, tadašnjom premijerkom Švedske Magdalenom Anderson i Stoltenbergom.

Strane su potpisale memorandum kojim je otvoren put Stokholmu i Helsinkiju da se pridruže vojnom savezu, a kako je rekao turski lider, Švedska se obavezala da će izručiti preko 70 osoba saučesnika u terorističkim aktivnostima, podseća ruska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu