RUSIJA IMA „IMPRESIVNO ORUŽJE“: Šef Pentagona na bezbednosnom forumu u Kanadi

P. Z. S. / rt.com

21. 11. 2022. u 00:06

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin pohvalio je u subotu ruske oružane snage i naoružanje – ali je, međutim, dodao da takva vojna moć nije omogućila Moskvi da ostvari pobedu u ukrajinskom sukobu.

РУСИЈА ИМА „ИМПРЕСИВНО ОРУЖЈЕ“: Шеф Пентагона на безбедносном форуму у Канади

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov



-Znate, Rusi imaju ogromnu vojsku i impresivno oružje, ali im to „nije pomoglo da prevladaju u kampanji osvajanja i okrutnosti“, rekao je Ostin, govoreći u subotu na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi.

Prema rečima zvaničnika, „reč je o cilju“, kao i „onima koji se bore za to“.

Ministar odbrane je pohvalio predsednika Džoa Bajdena za okupljanje „nacija dobre volje“ protiv pokušaja Rusije da „silom prekroji granice“.

Ostin je takođe rekao da će SAD biti uz Ukrajinu sve dok traje sukob, insistirajući da će ishod „odrediti tok globalne bezbednosti u ovom mladom veku“.

On je, međutim, dodao da NATO neće biti uvučen u ono što je opisao kao „najgoru krizu [evropske] bezbednosti od kraja Drugog svetskog rata“, osim ako Moskva ne napadne jednu od svojih država članica.

Ministar odbrane je tvrdio da je vojna alijansa defanzivne prirode, uz napomenu da je Vašington povećao broj američkih vojnika stacioniranih u Evropi na više od 100.000.

Neke od ovih snaga su raspoređene u Poljskoj, što predstavlja „prve stalne američke snage na istočnom krilu NATO-a“, primetio je Ostin.

On je zaključio rekavši da su „osnovni principi demokratije pod opsadom širom sveta“ i da je „rukovodstvo SAD“ pomoglo u oblikovanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima posle Drugog svetskog rata, a uloga Vašingtona ostaje „od vitalnog značaja za njegovo održavanje.”

Brojni visoki ruski zvaničnici, uključujući bivšeg predsednika i sadašnjeg zamenika šefa nacionalnog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva, tvrdili su poslednjih meseci da se ruskim snagama u Ukrajini suočava ne samo kijevska vojska, već i ceo „NATO i zapadni svet“.

Moskva je više puta tvrdila da Zapad samo produžava sukob tako što Ukrajini daje oružje.

Pre nego što su izbila neprijateljstva u toj istočnoevropskoj zemlji krajem februara, Rusija je predstavila NATO-u niz predloga namenjenih definisanju nove evropske bezbednosne arhitekture. Zapadna vojna alijansa je, međutim, odbacila mere.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja