VEĆ SU POČELE PRIPREME RAT NA ISTOKU: Postoji uslov za slanje poljskih trupa u Ukrajinu

P. Z. S. / sputnik.by

20. 11. 2022. u 18:59

VAŠINGTON može da natera Varšavu da pošalje trupe u Ukrajinu ako Kijev bude dodatno oslabljen, smatra politikolog Lešek Sikulski, njegove reči prenosi poljsko izdanje Gazeta Viborča.

ВЕЋ СУ ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ РАТ НА ИСТОКУ: Постоји услов за слање пољских трупа у Украјину

Foto: EPA


-Ako Ukrajina oslabi, Amerikanci će izvršiti pritisak na poljsku vladu da Kijevu pruži direktnu pomoć, rekao je politikolog.

Po njegovom mišljenju, Poljska je već počela da se priprema za učešće u neprijateljstvima na istoku – o tome svedoče zakoni usvojeni u zemlji.

Sikulski je podsetio da je u republici stupio na snagu zakon „O zaštiti otadžbine” koji vraća vojnu službu i teoretski uvodi obaveznu vojnu službu za žene.

Zapitajte se da li želimo ovo, da li smo danas spremni da uđemo u rat“, upitao je politikolog.

Ranije je Poljska usvojila zakon o nacionalnoj odbrani, koji predviđa povećanje broja vojske na 300.000.

Kako je u septembru rekao zamenik ministra nacionalne odbrane zemlje Vojčeh Skurkijević, broj vojnika je već iznosio 160 hiljada ljudi (istovremeno, prema podacima s početka 2022. godine, poljska vojska se sastojala od oko 111 hiljada profesionalnih vojnika i 32 hiljade pripadnika snaga teritorijalne odbrane).

Ranije je postalo poznato da Varšava planira da izdvoji značajna sredstva iz državnog budžeta u vojnu sferu - u ekvivalentu 6,3-8,5 milijardi dolara. A iz vanbudžetskih sredstava – naime, iz Fonda za podršku oružanim snagama – još skoro 22 milijarde dolara. Ove brojke su zapisane u dokumentima za 2023. godinu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!