RAT U UKRAJINI Intezivne borbe na frontu na reci Žerebec; Uništeno 40% energetske infrastrukture (MAPA)

Novosti online

01. 11. 2022. u 07:15 >> 02:59

U TOKU je 251. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ Интезивне борбе на фронту на реци Жеребец; Уништено 40% енергетске инфраструктуре (МАПА)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Povećana pretnja po civile

Vlasti Hersonske oblasti pozvale su stanovnike Kahovskog okruga da hitno napuste tu teritoriju zbog povećane bezbednosne pretnje.

„Svim stanovnicima! Odmah napustite naselje. Vaš život je u opasnosti. Očekuje se visok stepen vojne pretnje“, saopštila je lokalna uprava na Telegramu.

U saopštenju se dodaje da će se evakuacija odvijati organizovano kopnenim transportom. Na one koji ostanu u regionu od 6. novembra će se primenjivati „prinudne mere“.

 

Rezime dešavanja na frontu u Ukrajini

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak rezime dešavanja na bojištima u Ukrajini i Rusiji.

Belgorodska i Kurska oblast

Ukrajinske formacije napale su selo Kozinka u Grajvoronskom okrugu Belgorodske oblasti, jedna osoba je povređena, a civilna infrastruktura je oštećena.

Oružane snage Ukrajine gađale su selo Krasnooktjabrski u Kurskoj oblasti iz minobacača, žrtava nije bilo, a oštećena je jedna stambena zgrada.


Severoistočni regioni Ukrajine:
Ruski artiljerci su radili na ciljevima u Senkovki i Gaju, Černigovska oblast, kao i po položajima VSU u Aleksandrovki i Volkovku u Sumskoj oblasti.

U regionu Harkova, Oružane snage RF su gađale ciljevima u pograničnim oblastima Olhovatka, Volčansk, Kazačja Lopan, Strelečja i Čugunovka.

Ikustracija telegram rybar


Smer Starobeljski:
Jedinice 14. ombr Oružanih snaga Ukrajine pokušale su da ponovo pokrenu ofanzivu na odseku Pervomajskoje-Orljanka, međutim, pod vatrom ruske artiljerije i pretrpevši gubitke, morale su da se povuku.

Zbog velikih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine u sektoru Kupjanska, ukrajinska komanda razmatra mogućnost kontraofanzive Oružanih snaga RF na Kupjansk. Zbog toga se istočno od grada grade utvrđenja.

Na sektoru Svatovskog, 71. brigada ukrajinske vojske prešla je reku Žerebec kod Stelmahovke i sprema se da juriša na ruske položaje.

U sektoru krasnog Limana, VSU planira da nastavi ofanzivu na Krasnopopovku kako bi sa severa stigla do Kremenne. Na Ploščanu se prebacuju dodatna pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, čija je svrha da blokiraju put Svatovo-Kremennaja.

U sektoru Lisičanska, artiljerija Oružanih snaga RF, uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, gađala je vatrom uporište VSU i primorala ukrajinske jedinice da se povuku u Serebrjanku.


Donjeck pravac:
Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjeck, Gorlovku, Makejevku i Jasinovatu.

Luganska Narodna Republika:
U LNR je napadnuto Svatovo, oštećen je gasovod, a u našpadu na Krasnorečenski je povređeno dete.

Zaporoški pravac:
U regionu Zaporožja, VSU koncentriše dodatne snage. Jedinice 65. Ombre prebačene su na liniju Belogorje-Čarskoje. Još jedna kolona vojne tehnike viđena je kod Novojakovlevke. U blizini formacije Kamenski, 9. puk specijalne namene Nacionalne garde Ukrajine organizovao je isturenu osmatračnicu, koju su Oružane snage Rusije napale.

Centralna Ukrajina:
U Poltavi su ruske snage, koristeći bespilotnu letelicu Geran-2, napale vojne  ciljeve, nakon čega je izbila jaka vatra u gradu. Dronovi Kamikaze pogodili su nekoliko ciljeva i u Dnjepropetrovsku.

Južni front: pravac Nikolaev-Berislav
Oružane snage RF izvele su noću nekoliko raketnih udara na Nikolajev, od kojih je jedan pogodio lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u fiskulturnoj sali Nikolaja Arkasa.

Artiljerija DNR koristi projektile „Krasnopolj” kod Avdejevke


Navođene artiljerijske granate od 152 mm “Krasnopolj” koriste se za uništavanje ključnih teško utvrđenih ukrajinskih uporišta i obezbeđuju uspešno napredovanje jurišnih grupa.

Kijev priprema atomska skloništa

U Kijevskoj oblasti hitno se priprema 425 atomskih skloništa, saopštio je šef oblasne administracije Aleksej Kuleba.

Skloništa će biti opremljena na bazi onih konvencionalnih skloništa koja se nalaze na dovoljnoj dubini pod zemljom, rekao je on. Skloništa moraju biti gotova do 15. novembra.

Kuleba je dodao da su hitne službe regiona već opremljene sredstvima za zaštitu od zračenja, a prošle nedelje održane su vežbe za procenu njihove spremnosti.
 

Forbs: Rusija ispalila 760 miliona dolara 31. oktobra


Rusija je u ponedeljak, 31. oktobra, ispalila različite tipove raketa i bespilotnih letelica na teritoriju Ukrajine. Njihova ukupna cena je oko 760 miliona dolara, piše Forbs.

Tog jutra, osvajači su širom Ukrajine ispalili sledeće tipove projektila: 55 krstarećih raketa H-101, 22 protivvazdušne rakete S-300, jednu avionsku raketu H-59 i pet bespilotnih letelica različitih tipova.

Foto: EPA

Da bi izračunao cenu ovih projektila, Forbes je koristio sledeće procene: cena rakete Ks-101 je 13 miliona dolara, protivvazdušne rakete S 300 je 2 miliona dolara, a bespilotnih letelica različitih tipova zajedno sa raketom Kh-59 su oko milion dolara. Ukupni troškovi svih projektila i dronova ispaljenih 31. oktobra – oko 760 miliona dolara“, navodi časopis.

 

 

Kijev spremio 1.000 mesta za grejanje

Kijevske vlasti spremne su da rasporede oko hiljadu grejnih mesta u slučaju potpunog nestanka struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

-Zbog raketnih napada agresora na kritične infrastrukturne objekte razmatramo različite scenarije razvoja događaja. Najgori je da uopšte ne bude struje, vode i grejanja. U tom slučaju pripremamo više od hiljadu grejnih mesta u našem gradu, napisao je Kličko na svom Telegramu.

Kako je ranije saopštio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, do danas je u zemlji ozbiljno oštećeno oko 40 odsto energetske infrastrukture.

Rosgvardija je privela 27 jataka VSU u Hersonu

Pres-služba Ruske garde prenosi da su za nedelju dana službenici odeljenja otkrili 27 saučesnika Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Pored toga, zaplenjeno je oko 170 jedinica vatrenog oružja, projektila za bacače granata i artiljerijskih granata.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rosgvardejci su takođe otkrili i zaplenili više od 50.000 komada municije različitog kalibra i komponente za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava.

Kako napominju u odeljenju, u borbi protiv diverzanata zaposlenima u Rosgvardiji pomažu lokalni stanovnici koji redovno prijavljuju sumnjiva lica i potencijalno opasne nalaze.

 

Formira se bataljon TO u Hersonu

Kako je dopisniku FAN-a rečeno u administraciji Hersonske oblasti, u Hersonu se uspešno odvija stvaranje bataljona teritorijalne odbrane – planirano je da se u njihove redove angažuje najmanje hiljadu i po boraca.

U Hersonskoj oblasti, prema zakonu „O vanrednom stanju“, formirani su Operativni štab i Štab teritorijalne odbrane, rekao je vršilac dužnosti načelnika Regionalne administracije Volodimir Saldo. Zadatak druge strukture biće organizacija, naoružavanje i snabdevanje snaga teritorijalne odbrane, regrutovanih iz redova stanovnika Hersonske oblasti.

Foto: Tanjug

-Nameravamo da stvorimo bataljon od hiljadu i po dobrovoljaca, moći ćemo sve da ih potpuno obučemo, naoružamo i nahranimo, rekao je vd guvernera Hersonske oblasti.

Uprava je takođe izvestila da je Teritorijalna odbrana Hersona dobila i dodelila svojim jedinicama prvih nekoliko desetina potpuno novih pušaka Mosin. Za lokalne pripadnike TO organizovani su časovi o pravilima pucanja iz pušaka. Osim toga, vojska je rasporedila neke od dobrovoljaca oko glavnih „nebodera“ u centru Hersona, kako bi obezbedila bezbednost posada MANPADS-a.

Nova tura oružja i vojne opreme zapadnih zemalja Ukrajine

Kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja će biti prebačena uskoro, ali takođe i planirana za buduće isporuke obuhvaćene su sledeće vrste opreme i oružja:


SAD
U poslednjoj turi iza Pentagona je stiglo, ili treba da stigne 8 NASAMS PVO sistema (dva u narednim nedeljama, još šest godina u narednim godinama), rakete za MLRS HIMARS, 500 visoko preciznih projektila kalibra 155 mm za artiljeriju, 1.500 PRK SMAV i AT4, 125 hamvija (oklopnih vozila), 4 Satelitske antene za direktnu komunikaciju sa komercijalnim satelitima (Maxar itd.) ali i sistemi za borbu protiv dronova Vampir

Foto Tanjug/AP


ITALIJA
Apeninska republika je isporučila 6 samohodnih haubica Sau PZH-2000,
od 20 do 30 samohodnih haubica M109, 2 RSO M270 MLRS i više od 20 oklopnih transportera M113.

 

Zelenski: Uništeno 40 odsto energetske infrastrukture Ukrajine

Oko 40 odsto ukrajinske energetske infrastrukture je ozbiljno oštećeno, pokazuju podaci na sajtu Vladimira Zelenskog.

Predsednik se, kako se navodi, danas sastao sa evropskim komesarom Kadrijem Simsonom i govorio o posledicama udara Oružanih snaga Rusije.

 

Rusi poslali poruku Kijevu i NATO

Ukrajina mora da pruži garancije da se humanitarni koridor u Crnom moru neće koristiti u vojne svrhe, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin tokom sastanka sa turskim ambasadorom u Moskvi Mehmetom Samsarom.

-Tokom sastanka analizirane su ključne oblasti rusko-turske saradnje na međunarodnim platformama, pre svega Crnomorska inicijativa za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka u kontekstu nedavnog terorističkog napada Kijeva na Sevastopolj, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.

Foto Tanjug/AP

 

Makron: Francuska će pomoći Ukrajini da prebrodi zimu

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, kao i u popravljanju energetske i vodovodne infrastrukture oštećene ruskim udarima.

Francuska je takođe najavila da će učestvovati u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Makron i Zelenski su se složili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra kako bi se pomoglo ukrajinskim civilima tokom zime.

Francuski lider naglasio je da će cilj bilateralne konferencije zakazane za 12. decembar još veća podrška francuskih kompanija Ukrajini.

Hakovan program za komandovanje ukrajinskim snagama

Ruski vojnici dobili su sve planove komande Oružanih snaga Ukrajine, rekao je ukrajinski haker sa pseudonimom „Džoker“ koji je prešao u DNR, piše "Sputnjik".

On je uspeo da hakuje američki program „Delta“ za komandovanje snagama koji koristi Kijev.

 -Otkriveno je apsolutno sve, svi podaci kojima raspolaže ukrajinska komanda o svojim i ruskim trupama. Velika datoteka je već poslata gde treba, a pokazao sam samo mali deo- rekao je haker.

Kako je istakao, program „Delta“ je pravljen u SAD i u Ukrajini po standardima NATO-a, a serveri se nalaze u Dnjepropetrovsku.

 -Pored interaktivne mape koriste se dva otvorena izvora: 'Element' i 'Nekst klaud'. Takođe je korišćena obična 'Gugl' autentifikacija. Svi putevi vode do vojne podmreže 'Damba.org.ua'- precizirao je „Džoker“.

Prema njegovim rečima, nije bilo lako hakovati program, ali „ne postoje apsolutno zaštićeni sistemi“.

Haker je na Telegramu saopštio da se u program „Delta“ unose svi podaci o ukrajinskim i ruskim trupama, uključujući koordinate tehnike i brojnost ljudstva. 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

Erdogan će narednih dana razgovarati telefonom sa Putinom i Zelenskim

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da obavi telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim o situaciji oko „prehrambenog sporazumoma“.

 -Predsednik Erdogan će narednih dana razgovarati telefonom sa Putinom i Zelenskim- rekao je Čavušoglu novinarima.

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Borbena dejstva Su-30SM i Su-35S

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je jedinstvene snimke borbenog dejstva lovaca Su-30SM i Su-35S tokom specijalne vojne operacije.

Ruski PVO na visini zadatka

Ruske snage su odbile sve pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Hersonskoj oblasti, rekao je Kiril Stremousov, zamenik šefa regionalne administracije.

"Za sada je sve pod kontrolom. Nacisti pokušavaju da se probiju u pravcu Berislava. Svi pokušaji su zaustavljeni", objasnio je on.
Ističe se da su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 70 ljudi i sedam jedinica vojne tehnike.
 
Restrikcije struje u Ukrajini

"Ukrenergo" uvodi ograničenja u potrošnji električne energije u centralnim i severnim regionima zemlje nakon ruskih udara na vojne komande i energetski sistem Ukrajine.

Snabdevanje električnom energijom biće ograničeno u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti

 
Polanski:Zapad nije negirao umešanost u napad na Sevastopolj

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Polanski, saopštio je da zapadne zemlje, tokom jučerašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN, nisu direktno negirale svoju umešanost u napad na Sevastopolj.

 -Naveli smo činjenice, na osnovu informacija ruskog Ministarstva odbrane, ističući da je Rusija prinuđena da suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu. Nismo čuli direktno poricanje i dokaze da Ukrajinci nisu izveli napade uz pomoć svojih zapadnih rukovodilaca- napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Naveo je da su zapadne delegacije okrivile Rusiju "za opštu situaciju" i za potencijalnu globalnu glad, zbog odluke Moskve da suspenzuje učesće u Crnomorskoj inicijativi za žito.

Polanski ističe da su zemlje u razvoju zvučale oprezno, pokazujući svoj interes da dogovor oko Inicijative uspe.

 -Takođe je važno reći da je zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja, Martin Grifit, priznao da je korišćenje humanitarnih koridora u vojne svrhe u suprotnosti sa sporazumima postignutim u Istanbulu- zaključuje Poljanski na Telegramu.

Rusija je u subotu saopštila da suspenduje učešće u Inicijativi nakon napada dronovima u Sevastopolju.

Foto: TelegramPrintskrin/Baza

Vazdušna opasnost u Kijevu
 
Putin: Udari delimično odgovor na napad u Sevastopolju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su udari, koji su u ponedeljak ruske snage izvele na teritoriji Ukrajine, delom odgovor na napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju koji je izveden u subotu.

 -Delimično jeste - rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li se jučerašnji masovni napadi na energetske objekte u Ukrajini mogu smatrati odgovorom na nedavne događaje u Sevastopolju.

 -Ali to nije sve što bismo mogli da uradimo - kazao je Putin, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, napad na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju vojnim i civilnim brodovima, koji učestvuju u sporazumu o izvozu žita, pošto su, prema njegovim rečima, dronovi, i podvodni i vazdušni, kojima je izvršen napad, delimično koristili koridor kojim se žito izvozi iz Ukrajine.

Foto: Tanjug

 
Evakuacija iz Hersona

U Hersonskoj oblasti Rusije počela je evakuacija stanovnika sa leve obale Dnjepra, rukovodstvo regiona planira da preseli do 70 hiljada ljudi, rekao je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saldo.

Zona iz koje se vrši evakuacija stanovnika u Hersonskoj oblasti udaljena je 15 kilometara od Dnjepra zbog informacija o mogućoj pripremi Kijeva za masovni raketni napad na Kahovsku hidrocentralu, kada bi leva obala mogla biti potopljena.

 
U Kijevu uspostavljeno snabdevanje strujom i vodom

Snabdevanje vodom i strujom u Kijevu je potpuno uspostavljeno, izjavio je jutros gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je na Telegramu zahvalio stručnjacima iz vodovoda i energetskih kompanija koji su, nakon jučerašnjih ruskih raketnih napada, radili ceo dan da omoguće ponovno snabdevanje strujom i vodom grada Kijeva.

Kličko je naveo da je obnovljeno i snabdevanje strujom u Kijevu, ali da su na snazi restrikcije zbog značajnog deficita u energetskom sistemu posle ruskih napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske snage juče su izvele masovne raketne udare na infrastrukturne objekte u Ukrajini, uglavnom energetske, a nakon toga u Ukrajini su uvedena vanredna isključenja električne energije.

Oko 80 odsto potrošača u Kijevu bilo je ostalo i bez vode.

Putin: Gasprom ispitao mesto eksplozije na Severnom toku

Kompanija "Gasprom" pregledala je mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda "Severni tok", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

 - Dobio sam izveštaj (direktora Gasproma Alekseja) Milera da su uradili pregled. Gaspromu je, inače, dozvoljeno da ispita mesta eksplozije - rekao je Putin u ponedeljak uveče.

On je dodao da su pronađena dva kratera - jedan dubok tri metara i jedan dubok pet metara.

Putin je ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

Napadi na gasovode "Severni tok 1" i "Severni tok 2" izvedeni su 26. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je predstavnike Ratne mornarice Velike Britanije da su učestvovali u planiranju i realizaciji, kako navodi Moskva, "terorističkog napada" u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2", podsećaju RIA Novosti

Moskva tvrdi da su oni rukovodili i napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u nedelju ujutru.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazvavši ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera".

Foto: Tanjug

 
Eksplozija mine presekla dovod struje u NE Zaporožje

Eksplozija nagazne mine presekla je spoljni dovod električnom energijom jednom reaktoru u nuklearnoj elektrani u Zaporožju saopštila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA).

 -Eksplozija nagazne mine prekinula je glavni priključak za napajanje jednog od reaktora ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP)- stoji u saopštenju IAEA.

Navodi se da su se nakon gubitka energije aktivirali sigurnosni agregati, kako reaktor ne bi ostao bez električne energije, neophodne zbog procesa hlađenja.

U saopštenju se kaže da se eksplozija se dogodila sinoć van postrojenja nuklearne elektrane.

Elektrana Zaporožje, koja se nalazi na jugu Ukrajine, najveće je nuklearno postrojenje za proizvodnju električne energije u Evropi, a od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Početkom septembra misija IAEA posetila je postrojenje, nakon čega je objavila izveštaj u kojem poziva na uspostavljanje bezbednosne zone oko nuklearke kako bi se sprečili akcidenti izazvani ratnim dejstvima.

Rusija i Ukrajina međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearke Zaporožje.

Foto: Jutjub/Kharkov News/Euronews po-russki

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest