ODMAH STIGAO ODGOVOR IZ KINE: SAD planiraju da rasporede do šest bombardera u Australiji

Tanjug

31. 10. 2022. u 12:10

SJEDINjENE Američke Države planiraju da rasporede do šest nuklearnih bombardera B-52 u vazdušnu bazu u severnoj Australiji, izjavio je danas neimenovani izvor upoznat sa ovim pitanjem.

ОДМАХ СТИГАО ОДГОВОР ИЗ КИНЕ: САД планирају да распореде до шест бомбардера у Аустралији

Foto: Profimedia

Kako je rekao, namenski objekti za bombardere biće postavljeni u bazi Tindal Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva, na oko 300 kilometara južno od grada Darvina, preneo je Rojters.

O razvoju događaja prvo je izvestila australijska televizija Ej-Bi-Si (ABC), pozivajući se na američke dokumente.

Premijer Entoni Albaneze rekao je da Australija "povremeno sarađuje sa Sjedinjenim Državama u vezi sa odbrambenim savezima".

- Postoje posete, naravno, Australiji, uključujući i Darvin, gde su američki marinci tamo stacionirani na rotacionoj osnovi - rekao je Albaneze tokom konferencije za medije.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan danas je na redovnom brifingu rekao da saradnja između zemalja u oblasti odbrane i bezbednosti ne bi trebalo da bude usmerena na treće strane.

- Relevantne prakse američke strane povećale su tenzije u regionu, ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost i mogle bi da izazovu trku u naoružanju u regionu - rekao je Džao.

Kako se navodi u izveštaju Ej-Bi-Sija, SAD su napravile detaljne planove za ono što nazivaju "objekat za operacije eskadrile", susedni centar za održavanje i parking za B-52.

U izveštaju američkog vazduhoplovstva navodi se da mogućnost raspoređivanja bombardera dugog dometa u Australiju završava snažnu poruku protivnicima o sposobnosti Vašingtona da projektuje vazdušnu snagu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)