SVAĐA U EU OKO MAKSIMALNE CENE GASA: Lideri u Briselu teško pronalaze kompromis oko obuzdavanja visine plaćanja za rusko "plavo zlato"

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

19. 10. 2022. u 06:45

EVROPSKA komisija je pripremila predlog za obuzdavanje cene gasa, s ciljem da se spreči dalje "divljanje" na svetskom tržištu energenata, izazvano ratom u Ukrajini.

СВАЂА У ЕУ ОКО МАКСИМАЛНЕ ЦЕНЕ ГАСА: Лидери у Бриселу тешко проналазе компромис око обуздавања висине плаћања за руско плаво злато

Lideri Nemačke Šolc, Holandije Rute i Francuske Makron, Foto AP

Bilo je predviđeno da konačna verzija dokumenta bude predstavljena juče po podne na sastanku Kolegijuma evropskih komesara u Briselu.

Ovaj plan predviđa "dinamičnu i privremenu" regulaciju, a ne fiksnu cenu, s namerom da se izbegne dnevno menjanje vrednosti na referentnoj holandkoj berzi TTF. Time bi se, prema viziji iz Brisela, sprečile spekulacije na tržištu, problemi u snabdevanju i, posledično, veliki inflatorni pritisak na celokupnu evropsku privredu.

Ova odluka je doneta posle višemesečnog konstantnog značajnog variranja cena. Primera radi, u avgustu je zabeležen rekord od 339 evra za megavat-sat, da bi se ovih dana spustio na 133 evra. Ta fluktuacija onemogućuje planiranje potrošnje, i istovremeno poskupljuje cenu struje. Ovo poskupljenje je postalo neodrživo za normalno funkcionisanje ekonomije.

Foto AP

Ideja o "plafoniranju" cene izazvala je podele među članicama EU. Tome su se, pre svih, protivile Nemačka, Holandija i Austrija, smatrajući da bi na taj način moglo da dođe samo do nestašica, jer bi Rusi u tom slučaju došli u situaciju da zavrnu slavinu za gas. S druge strane, države poput Francuske, Italije, Belgije, ali, recimo, Grčke i Poljske, na stanovništu su da bi to bilo pravo rešenje, smatrajući da Rusi neće lako naći druga tržišta za plasman gasa, i da će morati da popuste.

Pronađeno je srednje rešenje, u kome je osmišljen sojevrsni "koridor", odnosno raspon koji će ipak zavisiti od kretanja na tržištu. Zanimljivo je da u predlogu dokumenta nije nominalno navedena maksimalna cena, što znači da se radi samo o principu, ali ne i konkretnom limitu, što ide naruku onim državama koje se protive mešanju u tržišne tokove.

Još jedan od kompromisa je da mera traje privremeno, svega tri meseca, i da se primenjuje samo u krajnjoj nuždi. Krajnji datum primene je, zasada, prema projektu, 31. januar 2023. Takođe se ističe da to ne bi trebalo da ugrozi bezbednost snabdevanja, dovodi do povećanja potrošnje gasa niti da izaziva druge poremećaje na tržištu energije.

Kako, tek ostaje da se vidi.

Sve to moraće tek da odobre i zemlje članice pojedinačno. Očekuje se da se debata na nivou država organizuje kasnije tokom ove sedmice.

Evropska komisija predlaže i druge mere, kao što je sistem zajedničke nabavke koji bi tako trebalo da grupisanom potražnjom smanji cenu. To se naročito planira za sledeću godinu, kada se budu pravile nove zalihe. Od država članica se traži i više solidarnosti, da propuštaju gas preko sopstvenih granica priskačući u pomoć susedima.

PORUKA MOSKVE

Iz Moskve su još ranije poručili da bi svaki pokušaj limitiranja cena mogao automatski da dovede do prekida snabdevanja. To bi još više otežalo ionako tešku situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)