NEMCIMA PRETI KOLAPS: Suočićemo se sa katastrofom, maloprodajna industrija pred bankrotom

Novosti online

18. 10. 2022. u 23:40

NEMAČKA maloprodajna industrija je u opasnosti zbog rasta troškova energije i oštrog pada potrošnje, preneo je Špigel, pozivajući se na nemačko maloprodajno udruženje.

НЕМЦИМА ПРЕТИ КОЛАПС:  Суочићемо се са катастрофом, малопродајна индустрија пред банкротом

Foto: Profimedia

Prema prognozama te organizacije, manje prodavnice u gradskim centrima se prve suočavaju sa rizikom od bankrota.

Promet u maloprodaji u Nemačkoj počeo je da opada u avgustu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prodaja je u realnom iznosu pala za 1,3% u odnosu na jul, odnosno za 4,3% u odnosu na avgust 2021. Prodaja hrane je pala za 1,7% u odnosu na jul i 3,1% na godišnjem nivou, dostigavši najniži nivo od 2017. Tekstil i obuća, kućni aparati i građevinski materijal su ostali segmenti koji su zabeležili pad prodaje.

Predstavnik udruženja maloprodaje rekao je da bi finansijska pomoć koju je obećala nemačka vlada za ublažavanje skokova cena energije trebalo da bude iskorišćena za podršku maloprodajnim objektima, prenosi Špigel.

„Ako se to ne dogodi, suočićemo se sa katastrofom u mnogim urbanim centrima“, rekao je on, a prenela je novinska agencija. On, međutim, smatra da se kriza može izbeći investicijama i novim kreativnim idejama, iako bi to zahtevalo saradnju maloprodaje i vlasti.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)