TENZIJE U KOMŠILUKU KINE: Solomonova Ostrva neće dozvoliti Kini da postavi vojnu bazu

Tanjug

06. 10. 2022. u 11:40

PREMIJER Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare izjavio je danas da neće "ugroziti svoju zemlju" dozvoljavajući Kini da uspostavi pomorsku bazu u južnom Pacifiku, prenosi AP.

ТЕНЗИЈЕ У КОМШИЛУКУ КИНЕ: Соломонова Острва неће дозволити Кини да постави војну базу

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Sogavare je to rekao u Kanberi, tokom prve posete glavnom gradu Australije otkako je Laburistička partija australijskog premijera Entonija Albanezea došla na vlast na izborima u maju.

- Premijeru Albaneze, još jednom ponavljam da Solomonova Ostrva nikada neće biti korišćena za strane vojne objekte ili institucije stranih država jer to nije u interesu naše države i naroda - poručio je Sogavare australijskom premijeru u prisustvu novinara pred početak sastanka.

Dva premijera su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka "ponovo potvrdili međusobne bezbednosne obaveze i primaran pristup pacifičke porodice regionalnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Bilateralni bezbednosni sporazum između Kine i Solomonovih Ostrva, koji je potpisan početkom ove godine, izazvao je zabrinutost SAD i saveznika zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku.

Kina negira da traži vojno uporište na Solomonskim Ostrvima.

Australija želi da se Solomonova Ostrva u podržavanju njenih bezbednosnih potreba obraćaju susedima, a ne Kini, navodi AP.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...