TENZIJE U KOMŠILUKU KINE: Solomonova Ostrva neće dozvoliti Kini da postavi vojnu bazu

Tanjug

06. 10. 2022. u 11:40

PREMIJER Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare izjavio je danas da neće "ugroziti svoju zemlju" dozvoljavajući Kini da uspostavi pomorsku bazu u južnom Pacifiku, prenosi AP.

ТЕНЗИЈЕ У КОМШИЛУКУ КИНЕ: Соломонова Острва неће дозволити Кини да постави војну базу

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Sogavare je to rekao u Kanberi, tokom prve posete glavnom gradu Australije otkako je Laburistička partija australijskog premijera Entonija Albanezea došla na vlast na izborima u maju.

- Premijeru Albaneze, još jednom ponavljam da Solomonova Ostrva nikada neće biti korišćena za strane vojne objekte ili institucije stranih država jer to nije u interesu naše države i naroda - poručio je Sogavare australijskom premijeru u prisustvu novinara pred početak sastanka.

Dva premijera su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka "ponovo potvrdili međusobne bezbednosne obaveze i primaran pristup pacifičke porodice regionalnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Bilateralni bezbednosni sporazum između Kine i Solomonovih Ostrva, koji je potpisan početkom ove godine, izazvao je zabrinutost SAD i saveznika zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku.

Kina negira da traži vojno uporište na Solomonskim Ostrvima.

Australija želi da se Solomonova Ostrva u podržavanju njenih bezbednosnih potreba obraćaju susedima, a ne Kini, navodi AP.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

POČELA OKUPACIJA SEVERA KOSOVA I METOHIJE: Kurti poslao više od 300 specijalaca na sever; Beograd ima odgovor