"KO JE GLASAO ZA OVO?" Govor Liz Tras prekinuli kritičari, evo kako im je odgovorila

Novosti online

05. 10. 2022. u 17:47

BRITANSKA premijerka Liz Tras obećala je u sredu da će provesti Britaniju kroz "olujna vremena" i preobraziti britansku ekonomiju, u pokušaju da povrati autoritet u svojoj stranci koja se pobunila nakon haotičnih prvih mesec dana na vlasti.

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Obraćajući se zvaničnicima i članovima Konzervativne stranke na godišnjem kongresu u Birmingemu, na koji su senku bacile interne zavade i politička konfuzija, Trasova je pokušala da uveri investitore da će njen plan ponovno pokrenuti ekonomski rast i ujediniti podeljenu zemlju. 

Kritičari su je brzo prekinuli upitavši ko je glasao za tako radikalne promene, što je razljutilo premijerku, a i publiku.

- Okupili smo se u ključnom trenutku za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovo su olujna vremena - rekla je, spomenuvši pandemiju kovida-19, rat u Ukrajini i smrt kraljice Elizabete II

- U takvim teškim vremenima, moramo upregnuti snage. Odlučna sam da pokrenem Britaniju, da nas provedem kroz oluju i postavim na snažnije temelje - rekla je ona.

Konferencija, na kojoj je Liz Tras trebala da slavi što je u septembru postala premijerka, pretvorila se u noću moru nakon što je najavila novu ekonomsku politiku koja je izazvala krizu poverenja među investitorima.

Pokušaj da smanji poreze za 45 milijardi funti i poveća vladinu potrošnju izazvao je potres na tržištima i mogao bi uzrokovati poraz stranke na izborima.

Morala je da odustane od ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 45 posto, a potom su je otvoreno napali zvaničnici i ministri zbog drugih političkih područja, što jako odudara od discipline koja se mogla videti prošle nedelje na konferenciji opozicione Laburističke stranke.

Kada je Trasova počela da govori, dvoje klimatskih aktivista iz Grinpisa podiglo je natpis sa pitanjem "Ko je glasao za ovo?", pozivajući se na činjenicu da Trasova zacrtava radikalno drugačiji smer za zemlju nakon što ju je izabralo 170.000 članova stranke, a ne javnost. 

(Večernji list"

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti