GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je novinarima u Njujorku da je posao koji je pred nama "ogroman koliko i klimatski uticaji koje vidimo širom sveta".

Komentari (2)

Pedja

05.10.2022. 16:13

Gospodin Guteras, kao i svako ko misli svojom glavom veoma dobro zna da su klimatske promene u vecem obimu nastale ne samo od fosilnih goriva koje covecanstvo koristi vekovima, nego i u vecoj meri od novih tehnologija, koje su nedovoljno ispitane. One ne ostavljaju vidljivu emisiju gasova, ali zasigurno stete prirodi i svim zivim bicima. Kao primer bi naveo, dezorjentaciju vodenih stvorenja, kitova, delfina itd, i cesto nasukavanje istih na kopno, Uginuce velikog broja pcela, i drugih insekata, kao i ptica, a svi znamo koliko su ta stvorenja znacajna u prirodnom ciklusu, a o tome se ne pokrece hitno pitanje, jer je poznato da to izazivaju nove frekvencije, i promena tokova nevidljivih prirodnih navigacija koje koriste ziva stvorenja. Kao jos jedan primer mozemo videti i ptice koje cesto zalutaju i ne vracaju se u svoja zivotna stanista. Znaci da zakljucim, nove tehnologije donose ogromnu dobit pojedincima, koji korumpiraju medjunarodne organizacije za zastitu zivotne sredine, i one jednostavno ignorisu da vide ono sto vidi ceo normalni svet, a to je da smo prevelikom kolicinom upotrebe digitalne tehnologije narusili prirodne tokove na zemlji, i zbog svoje pohlepe koje nam donose male radosti, cutimo o stetnosti mobilnih telefona, kompiutera, automobila na struju, dronova, novih avio radara, i prekomernok avio transporta, modernih oruzja u savremenim ratovima,kao i povecanja broja stanovnika u modernim velikim gradovima i unistavanja prirodnih stanista coveka. E kad sami sebe pogledamo u oci i kazemo dosta, tada ce i poceti promene u prirodi, do tada mozem samo da gledamo jos goru situacij. A poznavajuci sebicnost svakog od nas, to se nikada nece desiti, i ubrzano srljamo ka ponoru.

naivna

06.10.2022. 00:34

Lepo si to Pedja ispricao, ali oni koji su najvise doprineli i pokrenuli "zamajac unistenja zivota na zemlji" ignorisu upozorenja naucnika zaslepljeni profiterstvom.