"SVET JE U BORBI NA ŽIVOT I SMRT": Guteres upozorio da se mora reagovati što pre

Novosti online

05. 10. 2022. u 15:06

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je novinarima u NJujorku da je posao koji je pred nama "ogroman koliko i klimatski uticaji koje vidimo širom sveta".

СВЕТ ЈЕ У БОРБИ НА ЖИВОТ И СМРТ: Гутерес упозорио да се мора реаговати што пре

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

- Trećina Pakistana je poplavljena. Imamo najtoplije leto u Evropi u poslednjih 500 godina. Stotine mrtvih od tajfuna na Filipinima. Cela Kuba je u mraku. U SAD nas je uragan Ijan brutalno podsetio da nijedna zemlja i nijedna ekonomija nisu imuni na klimatsku krizu - upozorio je Guteres i podsetio da "dok klimatski haos galopira, klimatske akcije prestaju i nestaju".


On je ukazao na suštinski značaj konferencije COP27 (Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2022), koja će se u novembru ove godine održati u Egiptu, upozorivši da se kolektivne obaveze vlada zemalja G20 ispunjavaju "premalo i prekasno".

Guteres je upozorio da smo već duboko u "borbi na život i smrt za sopstvenu bezbednost danas i naš opstanak sutra", rekavši da nema vremena za upiranje prstom, već za apelovanje na kompromis između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

- Svet jednostavno ne može da čeka. Emisije štetnih gasova su na vrhuncu svih vremena i još uvek rastu - objasnio je on. On ističe da međunarodne finansijske institucije moraju da preispitaju svoje poslovne pristupe u borbi protiv klimatskih promena i da konačno moraju da počnu da sprovode sopstvene inicijative.

On je upozorio da je, "dok planeta gori, rat u Ukrajini gurnuo klimatske akcije u zadnji plan", i ukazao na problem zastarelih regulatornih okvira, birokratije i štetnih subvencija koje ometaju dinamične i progresivne ekološke aktiviste i organizacije da preduzmu akciju.

- Mora se napraviti značajan napredak u rešavanju gubitaka i šteta koje su izvan mogućnosti da se siromašne zemlje prilagode, klimatske akcije moraju biti finansijski podržane - potvrdio je šef UN, a prenosi "GlobalTajms".

Ističe da se moraju donositi odluke po pitanju gubitaka i štete jer će "nereagovanje dovesti do katastrofalnih gubitaka". On je COP27 nazvao "najvažnijim eksperimentom" koliko vlade ozbiljno shvataju rastuću klimatsku krizu. Guteres je takođe podsetio na obećanje velikih ekonomija da će obezbediti 100 milijardi dolara za podršku klimatskim akcijama u zemljama u razvoju i zaključio da na COP27 u Šarm el Šeiku ove zemlje mogu pokazati da je klimatska akcija zaista njihov glavni globalni prioritet.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SNIMAK KAO DOKAZ: Kika se nije ubila! Majka pokojne jutjuberke se oglasila na društvenim mrežama