RAT U UKRAJINI: Mobilisano 200.000 regruta u Rusiji; VSU probile front kod Krivog Roga, kontraofanziva zaustavljena (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti online

04. 10. 2022. u 06:57 >> 20:54

RAT u Ukrajini traje već 223 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мобилисано 200.000 регрута у Русији; ВСУ пробиле фронт код Кривог Рога, контраофанзива заустављена (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Kleverli: Pomagaćeno dok poslednji ruski tenk ne odvuče ukrajinski traktor

Britanija će podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije „dok ovaj rat ne bude dobijen“.

Ovu izjavu dao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, piše Skajnjuz.

On je rekao da Ukrajinci mogu da računaju na podršku Velike Britanije do potpunog obnavljanja teritorijalnog integriteta.

-Mi ćemo ih podržavati sve dok poslednji ruski tenk ne odvuče poslednji ukrajinski traktor, rekao je Kleverli.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Tekst potpisa

Oružane snage Ukrajine: Oslobođen Davidov Brod


U Hersonskoj oblasti, oslobodile su selo Davidiv Brod, sela Boguslavka i Borivska Andrijevka u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinske odbrambene snage oslobodile su od ruskih osvajača ukupno 1.534 naselja, uključujući 483 u Harkovskoj oblasti – Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika.

Oružane snage Ukrajine su se skoro približile severozapadnoj administrativnoj granici Luganske oblasti - Sergej Hajdaj, šef OVA.

Foto Tanjug/AP

Dodatni oprezu u NATO: U Ruskoj nuklearnoj strategiji se ništa nije promenilo, ali...

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je danas zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini opštom mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

-Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu, rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, dodao je da je u junu, u novom strateškom konceptu NATO navedeno da bi rusko širenje "novih i razornih sistema sa dvostrukom sposobnošću uz korišćenje prinudnog nuklearnog signala" predstavljalo izazov za bezbednost i interese zemalja članica NATO, dodaje Rojters.

Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi


U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose Izvestija.

Foto: Tanjug/AP

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Ruska armija jača svoje pozicije


Oružane snage RF koncentrišu svoje napore na držanje okupirane teritorije.

*Ruska vojska napreduje na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

*Oružane snage RF izvele su 5 raketnih i 1 vazdušni udar, kao i 15 MLRS napada na ciljeve u oblastima 12 naselja, uključujući: Harkov, Kramatorsk, Andrejevku, Artemovsk, Železnodorožnoje, Voznesensko i Pridneprovskoe.

*Borci PMC Vagner se obučavaju na teritoriji Luganske oblasti.

*Na bazi Kazanjske više tenkovske komandne škole, formiranje i regrutovanje tri motorizovana i dva artiljerijska puka.

Stremusov: Ukrajinci su napredovali 12 km i sada su u okruženju, Dudčani su na vatrenoj liniji

Kontakt-linija u Hersonskoj oblasti ostaje u oblasti sela Dudčani, ukrajinske trupe koje su do skora napredovale ostaju u vatrenom okruženju, izjavio je zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Stremousov je za televiziju „Rusija 24“ rekao da se nalazi u gradu Berislavu na severu regiona, koje je na oko 50 kilometara od sela Dudčani.

-Dudčani, o kojima svi pričaju, upravo se nalaze na samoj kontakt-liniji, precizirao je on.

Ruski vojnik ispaljuje antitenkovsku granatu, Foto AP

Prema njegovim rečima „VSU su napredovali 12 kilometara, tu su se zaustavili i trenutno... sve stoji... Mislim da je ovo vatreni kotao u kome se sada puca na VSU, dodao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, ruska odbrana stoji i nikuda se ne pomera.

Stremousov je ranije saopštio da je napredovanje ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti zaustavljeno i da se oni nalaze u okruženju.

 

Britanska vlada uvela pogrešnom Rusu sankcije

Britanska vlada je greškom uvela sankcije protiv zamenika komandanta ruske Baltičke flote Sergeja Stanislavoviča Jelisejeva.

On je 26. septembra uvršten na sankcioni spisak, ali je danas skinut sa njega - umesto njega sankcije su uvedene protiv premijera Hersonske oblasti Sergeja Vladimiroviča Jelisejeva.

Izveštaj sa fronta Ruskog MO

Na Kupjanskom pravcu u oblastima naselja Dvurečnaja, Petropavlovka i Kupjansk, oblast Harkov, raketnim napadima na položaje 14. i 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeno je do 100 militanata, uključujući strane plaćenike, i 16 jedinica vojne tehnike.

Na Krasnolimanskom pravcu u oblasti naselja Torskoje ruska vojska je nanela velike udare i štetu jedinicama 66. brigade Oružanih snaga Ukrajine na dve tačke privremenog razmeštaja nacionalističkih formacija. Uništeno je više od 120 nacionalista i 14 oklopnih vozila.

U pravcu Lisičansk, kao rezultat raketnog napada na ljudstvo i opremu 54. brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja. Grigorovka je uništila do 90 militanata, 3 tenka i 6 oklopnih vozila.

Na Krivoroškom i Andrejevskom pravcu Vazdušno-kosmičke snage Rusije napadaju jedinice 24., 17. i 128. brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Bela Krinica, Arhangelsk, Ljubimovka i Zolotaja Balka. Uništeno je 9 tenkova, 12 borbenih vozila pešadije, 20 vozila i do 250 vojnika je izbačeno iz stroja.


Izrael spreman da pomaže Ukrajini, ali neće da prelazi „crvene linije“

Ambasador Izraela u Ukrajini Mihael Brodski izjavio je da je izraelska vlada spremna da pomaže Kijevu, ali da neće da prelazi „crvene linije“, odnosno da ugrožava sopstvenu bezbednost.

-Izrael aktivno pomaže Ukrajini, ali ne prelazeći 'crvene linije'. Te 'crvene linije' su povezane s veoma složenom situacijom na Bliskom Istoku. Izrael, u suštini, sedi na buretu baruta. Nužno je da delujemo vrlo oprezno i da pre svega mislimo na interese sopstvene bezbednosti, rekao je Brodski.

On je dodao da se u Izraelu leče ukrajinski vojnici koji su teško ranjeni u borbama.

-Definitivno smo deo Zapada koji nedvosmisleno podržava Ukrajinu, dodao je Brodski.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije izjavio da je šokiran zbog toga što izraelske vlade ne isporučuju Ukrajini naoružanje koje je tražio Kijev. Zelenski je rekao da razume da je situacija u samom Izraelu složena, ali je pozvao tu zemlju da isporuči ukrajinskoj vojsci sisteme protivvazdušne odbrane.

 

 

HIMARSOM po Antonovskom mostu

Ukrajinska vojska raketirala je iz HIMARS-a Antonovski most u Hersonu. Tri rakete udarile su u most, tri su oborene, saopštili su iz gradske hitne službe.

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Novobahmutovku i Verhnetoretske, saopštilo je u utorak republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Foto: Printscreen

VSU probile front kod Krivog Roga


Na severoistoku Hersonske oblasti pregrupisale su se Oružane snage RF. Zbog proboja Oružanih snaga Ukrajine na Berislavskom sektoru i pretnje fizičkog opkoljavanja ruske grupe iz sela Dudčani i Davidov Brod, doneta je odluka o povlačenju kontingenta Oružanih snaga RF u novu linija odbrane.

*Pored Broda, ruske jedinice su napustile Boljšu i Malu Aleksandrovku, Staroselje, Trifonovku, Novu Kamenku, Olgino i Arhangelskoe.

Još nije sasvim jasno kako će proći nova kontakt zona. Pretpostavljamo da će danas Oružane snage RF biti stacionirane na liniji Kostromka – Borozenskoje – Milovoe. Ovo će izbeći stvaranje "kotla" i izravnati liniju fronta.

Sa stanovišta nemogućnosti održavanja odbrane u sektoru Krivog Roga, ovo je jedina prihvatljiva opcija za očuvanje ljudstva i opreme.

Ilustracija rybar

Međutim, odsustvo bilo kakvih uzvratnih dejstava i kontraofanziva u bliskoj budućnosti će stvoriti pretnju od dalje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na Berislav i Novu Kahovku, kao i Herson sa sektora Posad-Pokrovski i Snigirjevski. Osim toga, kontrola Oružanih snaga Ukrajine nad obalom reke Dnjepar predstavlja neposrednu opasnost za ruski kontingent na levoj obali Dnjepra.

Ukrajinske jedinice, pod uslovom da ne bude protivdejstva, moći će da izvrše desant pomoću malih čamaca i čamaca kojih imaju dovoljno. A ovo je već udar na bok grupacije Oružanih snaga RF u regionu Zaporožja i direktan izlaz na Melitopolj.

Rešavanje ovog problema trebalo bi da bude glavni prioritet i zahteva hitan odgovor.

Varšava poziva NATO da poveća proizvodnju oružja za Ukrajinu


Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je zemlje NATO-a da povećaju proizvodnju oružja za isporuku Ukrajini.

-Danas je Ukrajini potrebno pre svega naoružanje. Mi ga i dalje dajemo u malim količinama. Obezbeđivanje isporuka oružja Ukrajini zahteva povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije s obe strane Atlantika, naveo je Duda.

 

Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora

Kremlj je danas saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dve strane.

 - Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsednik promeni odluku ili novog predsednika koji će promeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret kojim formalno odbija sve pregovore Kijeva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali ostavlja mogućost za razgovore sa Rusijom.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

 

Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovara s Putinom

Na snagu je danas stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o merama Kijeva, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

 - Konstatuje se nemogućnost pregovaranja s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom - navedeno je u dokumentu.

Odlukom saveta preciziraju se načini suprotstavljanja pokušajima Moskve da pripoji ukrajinske teritorije, kao i neophodne mere da bi se obezbedila kolektivna bezbednost evroatlantskog prostora i Ukrajine, i vraćanja njenog teritorijalnog integriteta.

Odgovarajući ukaz Zelenskog, kojom se odobrava odluka Saveta od 30. septembra, objavljen je danas na sajtu predsednika.

 - Ukaz stupa na snagu danom objavljivanja - kaže se u tekstu dokumenta.

Ukrajina je podnela zahtev za ubrzanu proceduru članstva u NATO-u, nakon što je objavljeno da je Rusija pokrenula proceduru za prisajedinjenje četiri ukrajinska regiona, nakon organizovanja referenduma u njima, koje su Kijev i veći broj zemalja odbacili kao kršenje međunarodnog prava.

Foto: Printscreen/Jutjub/24 Kanal

 

Ukrajinska vojska ispalila 14 granata kalibra 155 mm na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 14 granata "NATO" kalibra 155 milimetara na Kujbiševski, Kirovski i Kijevski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

 

Lavrov: Zapad mora postati svestan nove realnosti

 - Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svesne nove realnosti - izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

 - Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje sveta bile svesne nove realnosti, koja je bila neizbežna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu celovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredeljenje i predstavljaju ceo narod koji živi na teritoriji neke zemlje - rekao je Lavrov novinarima.

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

 

"Posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju života i zdravlja dece u četiri nova regiona Rusije"

Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je dobrodošlicu učesnicima 19. Sveruskog kongresa komesara za prava deteta u konstitutivnim entitetima Ruske Federacije, uz napomenu da posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju života i zdravlja dece u četiri nova regiona zemlje. 

Putin je u istakao da će učesnici razgovarati o širokom spektru pitanja državne politike u oblasti zaštite porodice, materinstva i detinjstva, od kojih zavisi pouzdano obezbeđivanje prava i interesa mlađe generacije i stvaranje uslova za razvoj.

 - Danas je potrebno brzo reagovati na kršenje prava deteta, razviti dodatne mere za podršku deci sa smetnjama u razvoju i, naravno, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti života i zdravlja dece u DNR, Hersonu i Zaporožju, važno je uspostaviti jasnu interakciju sa lokalnim upravama da kontrolišu blagovremeno pružanje medicinske i psihološke pomoći onima kojima je potrebna - naglasio je predsednik Rusije.

Foto: Tanjug

Sutra razmatranje novog paketa sankcija Rusiji

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije u utorak uveče će ponovo razgovarati o novom paketu sankcija protiv Rusije, koje je Evropska komisija predložila zbog održavanja referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Zasedanje će početi u 19.00 sati u Briselu.

 

Nakon što je ruska duma ratifikovala sporazum, isto je učinio i Savet federacije

Savet Federacije Rusije ratifikovao je sporazume o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Podsetimo, sporazume, koje su 30. septembra potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri četiri regiona, juče je ratifikovala i Duma.

Isto tako, ruska duma jednoglasno je usvojila je amandmane na Ustav o prijemu četiri ukrajinske oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta biće priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana.

Foto Tanjug/AP

 

Generalni direktor NE Zaporožje priznao da je sarađivao s ukrajinskom vojskom

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov priznao je da je Kijevu dao informacije o dešavanjima u nuklearnoj elektrani, shvatajući da granatiranje dolazi od ukrajinske vojske.

 - Razgovarao sam sa saradnicima Oružanih snaga Ukrajine preko mesindžera, srž razgovora je bila u tome da sam prenosio informacije o trenutnom stanju na nuklearnoj elektrani - rekao je Muraškov.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

Severnokorejska ministarka inostranih poslova: "Referendumi održani legitimno"

 - Severna Koreja podržava referendume četiri ukrajinske oblasti - izjavila je danas severnokorejska ministarka inostranih poslova Ko Son-hui, optužujući Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom sveta.

Ko je za državni medij KCNA navela da su referendumi održani legitimno, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

 - SAD nastoje da održe unipolarni svet mešajući se u unutrašnja pitanja nezavisnih država, zanemarujući pri tome Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - istakla je Ko.

Ona je podsetila da su SAD predvodile agresiju protiv suverenih država kao što su Jugoslavija, Avganistan i Irak.

SAD su saopštile prošlog meseca da Rusija nabavlja milione raketa i artiljerijskog naoružanja od Severne Koreje.

Foto: Profimedia

Kamp za obuku mobilisanih vojnika

 

Nastavljaju se borbe u Ukrajini

 - Ruske snage granatirale su noćas dve centralne oblasti Harkova, odjeknule su dve snažne eksplozije - saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođeni industrijski i infrastrukturni objekat, prenosi Ukrinform.

Prema rečima stanovnika, u pojedinim delovima Harkova nestalo je struje.

POVLAČENjE Ruske trupe izlaze iz Krasnog Limana, Foto KP.RU

 

Kiril Logvinov izneo svoj stav o referendumima

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov rekao je u razgovoru sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji, "neće uticati na svesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije".

Kako je saopšteno iz ruskog diplomatskog predstavništva, u razgovoru je bilo reči i o sankcijama EU protiv Rusije, uključujući predstojeći osmi paket, prenose RIA Novosti.

 - Ruska strana je još jednom istakla nelegitimnu i neopravdanu prirodu takvih jednostranih mera koje samo podrivaju globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, i pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju samih Evropljana - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ruska strana nagovestila i da će se realizacija ideje o stvaranju misije EU za podršku ukrajinskoj vojsci doživljavati "kao direktna umešanost Evropske unije kao suprotne strane u sukobu u Ukrajini, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

Ranije je portparol EU Peter Stano rekao da je vršilac dužnosti ambasadora Rusije u EU pozvan na razgovor u okviru koordiniranog protesta evropskih zemalja zbog referenduma u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Referendumi o ulasku tih teritorija u sastav Ruske Federacije održani su od 23. do 27. septembra.

BONUS VIDEO:

SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost