CELA KUBA U MRAKU: Protesti na ulicama širom Havane (VIDEO)

Novosti online

01. 10. 2022. u 10:10

GRUPE Kubanaca protestovale su u petak uveče na ulicama Havane već drugu noć, osuđujući kašnjenja u potpunom obnavljanju snabdevanja električnom energijom, tri dana nakon što je uragan Ijan doveo do prekida struje širom ostrva.

ЦЕЛА КУБА У МРАКУ: Протести на улицама широм Хаване (ВИДЕО)

Foto: Printscreen Twitter/Agustín Antonetti

Novinari AP- a videli su ljude kako demonstriraju na najmanje pet mesta u gradu ili na njegovoj periferiji, uključujući četvrti Bareras i La Galjega, gde su stanovnici blokirali ulice zapaljenim gumama i smećem.

Demonstranti na aveniji Vila Blanka uzvikivali su "Želimo svetlo!" dok su lupali kašikama u lonce. Policija je blokirala pristup ulici, ali sukoba nije bilo.

Kubanski internet nije u funkciji po drugi put u dva dana, a spekuliše se da to nije povezano sa problemima usled oluje, već pre s pokušajem da se spreči širenje informacija o demonstracijama, napominje američka novinska agencija.

Struja je u nekim delovima zemlje obnovljena u sredu, pošto je dan ranije zemljom protutnjao uragan, ali su druge oblasti ostale bez nje, uključujući i prestonicu.

Vlada nije saopštila koliki je procenat stanovništva ostao bez struje u petak, ali je dostupna informacija da je samo 10 odsto od 2 miliona stanovnika Havane imalo struju u četvrtak uveče.

Ponovljeni nestanci struje na ionako krhkoj kubanskoj električnoj mreži bili su među uzrocima najvećih socijalnih protesta na ostrvu u julu 2021.

Stručnjaci su rekli da je potpuni nestanak struje pokazao ranjivost kubanske elektroenergetske mreže i upozorili da će za rešavanje problema biti potrebno vreme i izvori, a njih ova zemlja nema.


BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona dolara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKI GREH: Običaj koji se ustalio na srpskim sahranama u suprotnosti je sa crkvenim učenjima