VRAĆA IM SE KAO BUMERANG: Škoti traže nezavisnost od Velike Britanije - Priznali ste Kosovo, imamo "neotuđivo" pravo na samoopredeljenje

Novosti online

27. 09. 2022. u 20:50

ŠKOTSKA nacionalna partija (SNP) saopštila je da su Škoti jedan narod i zatražila nezavisnost, a kao jedan od argumenata navela proglašenje nezavisnosti takozvanog Kosova koje je priznala Velika Britanija.

ВРАЋА ИМ СЕ КАО БУМЕРАНГ: Шкоти траже независност од Велике Британије - Признали сте Косово, имамо неотуђиво право на самоопредељење

Foto: EPA

U podnesku Vrhovnom sudu Velike Britanije, koji je upitan da li je moguće da Škotska održi novi referendum bez dozvole britanskog parlamenta, ta stranka je navela da Škoti imaju „neotuđivo“ pravo na samoopredeljenje, prenosi Koha.

Ogromna većina eksperata veruje da će poziv lidera stranke Nikole Sterdžon na novi referendum u oktobru sledeće godine biti odbijen, pošto Zakon o Škotskoj jasno kaže da Kraljevska rezidencija u Škotskoj ne može sama po sebi da donosi zakone za oblasti unutar Kraljevine.

Međutim, SNP je saopštila da, iako je britanski parlament možda vrhovni zakonodavac u Ujedinjenom Kraljevstvu, on „ne može da se meša u osnovno pravo na samoopredeljenje“.

Vrhovni sud je dozvolio stranci da svoje obrazloženje iznese u pisanoj formi.

U pismu SNP kao argumenti se navode se Povelja Ujedinjenih nacija iz 1945. godine, kanadski sudski spor zbog Kvebeka i britanska podrška nezavisnosti takozvanog Kosova 2008. godine. Citirana je i deklaracija Ujedinjenih nacija iz 1984. godine, kada je rečeno da vlast treba da bude u rukama naroda, a ne vlada.

Uz taj argument dodati su i neki istorijski, uključujući dva iz 1689. i 1707. godine u kojima se tvrdi da Škote treba smatrati "za narod".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)