"POBEDIĆEMO" Glavne poruke susreta Putina i Lukašenka: Zapad je dužan da se prema Rusiji odnosi s poštovanjem (FOTO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 13:35

ZAPAD je dužan da se prema Rusiji odnosi s poštovanjem, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom koji se održava u Sočiju.

ПОБЕДИЋЕМО Главне поруке сусрета Путина и Лукашенка: Запад је дужан да се према Русији односи с поштовањем (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

„Treba prema nama da se odnose s poštovanjem“, rekao je Putin komentarišući reči Lukašenka da Minsk neće razgovarati sa Zapadom ukoliko nema poštovanja.

Predsednik Rusije je beloruskom kolegi na početku sastanka predložio da razgovaraju o ekonomiji i o situaciji u regionu.

„Veoma mi je drago što ste našli vreme da doputujete i da porazgovaramo o svim pitanjima koje smo planirali da razmotrimo još u Samarkandu. Ovde je, ponavljam, veoma mnogo pitanja. Ona se tiču i situacije u regionu, ali nisu manje važna ni pitanja ekonomskog karaktera, uključujući niz pravaca o kojima smo razgovarali ranije. Tu je i posao na formiranju Savezne države, pitanja u vezi s našim planovima u oblasti hemije, prehrambenih proizvoda, đubriva“, rekao je Putin.

On je ocenio da je veoma čudno to što postoji zabrana izvoza beloruskog đubriva na svetsko tržište, s obzirom na veliku globalnu potražnju za tom vrstom proizvoda.

„Nažalost, i dalje se blokira izvoz beloruskog đubriva na svetsko tržište. To je veoma čudno, jer je svetskom tržištu, posebno zemljama u razvoju, krajnje neophodna ta vrsta proizvoda. Ali to se ipak ne događa“, konstatovao je Putin.

Sa svoje strane, Lukašenko je rekao je da će Zapad hranu i đubrivo kupovati iz Belorusije i da Minsk pronalazi načine i prodaje ih.

„Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju. Teže je, naravno: blokiraju ljude koji hoće da kupe, koji hoće da plate, njih blokiraju, a ne nas. Ali mi nalazimo načine i prodajemo. Cene su porasle. Nismo ih mi povećavali. Kome je to potrebno?.. Upravo sam pogledao vesti – cela Evropa kipi, najbogatija Nemačka je cela na ulici“, rekao je Lukašenko na početku sastanka u Sočiju.

Spremni za saradnju sa Zapadom

Beloruski lider je dodao i da je analizirao realizaciju naloga za ispunjavanje sporazuma koji su prethodno postignuti između rukovodstava dveju zemalja i došao do zaključka da su bili uspešni.

Lukašenko je naglasio da su Belorusija i Rusija spremne za saradnju sa Zapadom, ali uz poštovanje sa strane Zapada.

„Dobro nam je kada je u pitanju zamena uvoza, letećemo svojim avionima, vojnim i civilnim, i vozićemo se u sopstvenim automobilima. Nema nikakvog straha“, opisao je predsednik Belorusije aktuelnu situaciju u vezi sa zapadnim sankcijama.

Kako je naveo, „budućnost Zapada je sa nama“.

FOTO: AP/Tanjug

„Zajedno sa Rusijom, gde postoji sve što je potrebno. I imaju ono što mi možemo da kupimo, tehnologije i tako dalje. Šta im još treba? Jednostavno treba da donose odgovorne odluke i da se prema nama odnose sa poštovanjem“, objasnio je Lukašenko.

„Bez toga uopšte nećemo razgovarati sa njima. Niko neće tolerisati poniženje“, istakao je Lukašenko.

„Odlučili smo i idemo ovim putem. Ko želi da živi sa nama u miru i poštuje nas – mi smo otvoreni, vi takođe. Ali niko neće tolerisati poniženje, to nikad nije bilo kod ruskog naroda“, zaključio je on.

„Pobedićemo!“

Predsednik Belorusije rekao je da ne sumnja u ispravnost stava Moskve i Minska i njihovu pobedu u suprotstavljanju sankcijama Zapada.

„Naš cilj je pravedan. Pobedićemo! Nemamo drugog izbora“, naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider zahvalio je Putinu na pozivu i sastanku, izrazivši uverenje da će se sva rešenja naći.

FOTO: AP/Tanjug

Ranije je Telegram kanal „Pul Prvog“ saopštio da su predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin počeli da razgovaraju u Sočiju.

„Zvanični deo susreta je upravo počeo“, navedeno je u saopštenju, uz kadrove sa susreta dvojice lidera.

Na Telegramu je ranije saopšteno da je Lukašenko u poseti Rusiji i da je planiran njegov sastanak s Putinom.

Predsednici Rusije i Belorusije su 15. i 16. septembra boravili u Samarkandu, u Uzbekistanu, radi učešća na samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere