ITALIJA DOBIJA PRVU PREMIJERKU? Građani Apenina prvi put u istoriji republike pozvani da glasaju za parlament u samo jednom danu

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

26. 09. 2022. u 06:00

PRVI put u istoriji italijanske republike građani su pozvani da glasaju za novi parlament u jednom danu, od sedam do 23 sata, za 400 predstavnika u poslaničkoj skupštini i 200 u Senatu, od toga 12 predstavnika predstavljaju Italijani koji žive izvan granica zemlje.

ИТАЛИЈА  ДОБИЈА ПРВУ ПРЕМИЈЕРКУ? Грађани Апенина први пут у историји републике позвани да гласају за парламент у само једном дану

Foto AP

A nekoliko sati uoči zatvaranja birališta predviđanja su govorila da bi još jedna velika novina ovih izbora mogao da bude njihov ishod i dolazak prve žene, Đorđe Meloni, na čelo vlade u Italiji.

Na izbore su pozvana 50.869.304 građanina sa pravom glasa, od čega su 4.741.790 Italijani u inostranstvu, a 2,6 miliona su oni koji su stekli pravo glasa od poslednjih izbora 4. marta 2018. godine, jer su postali punoletni. To je i datum kada je poslednji put narod birao novu vladu.

Prvi podaci o izlaznosti objavljeni su u 12 sati i beleži se lagani pad u odnosu na izlaznost u isto vreme 2018. godine. Glasalo je u proseku 19,21 procenat na nacionalnoj teritoriji, najviše u Firenci, 25,65, u Napulju samo 11,45. Definitivni podaci trebalo je da budu poznati posle zatvaranja glasačkih mesta.

Foto AP

U Italiji u više regiona vlada prilično loše vreme, čak i nevreme, što je doprinelo usporavanju glasanja, ili čak odustajanju. Još jedna novina u glasanju je što je na dva glasačka listića (za skupštinu i Senat) zalepljen "taljando antifrode", to jest dokaz da je listić autentičan, da ga je onaj koji glasa preuzeo na glasačkom mestu, a da nije lažni unet na neki drugi način. To, međutim, uveliko usporava brzinu protoka glasača.

Među kandidatima za novi parlament nalaze se i četiri bivša premijera - Silvio Berluskoni (Forca Italija), Enriko Leta (Demokratska partija), Đuzepe Konte (Pokret Pet zvezdica) i Mateo Renci (Živa Italija).

Na izborima učestvuju 75 partija i tri koalicije, to su Desni centar, gde su se udružili Italijanska braća sa liderom Đorđom Meloni, Liga lidera Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija. Druga koalicija je Levi centar, gde izlaze zajedno na glasanje Demokratska partija Enrika Lete, Evropa, Zeleni i Levica i Treći pol, gde su se udružili "Akcija" Karla Kalende i "Živa Italija" Matea Rencija.

Među najvećim partijama samo je jedna koja na izbore izlazi sama, to je Pokret Pet zvezda lidera Đuzepa Kontea. Prag za ulazak u parlament je tri procenta za partije i 10 za koalicije.

Očekuje se po svim predviđanjima da će pobedu odneti Desni centar, tačnije partija Italijanska braća Đorđe Meloni koja je, po poslednjim predviđanjima, imala 27 procenata glasova, s obzirom na to da je od 10. septembra zabranjeno objavljivanje predviđanja. Iza nje je Demokratska partija PD Enrika Lete.

Đorđa Meloni, Foto AP

Tako veliki broj udaraca u kampanji koja se odvijla usred leta, što je novost, jer je premijer Mario Dragi podneo ostavku u julu, i toliko prljave leksike nikada nije zabeleženo. Đorđu Meloni, koja je dobijala i pretnje smrću preko grafita Novih crvenih brigada, najljući protivnici ocenjuju kao opasnost po zemlju. Ako pobedi desnica, kažu, "to bi moglo odvući Italiju iz serije A u seriju C Evropske unije". Leta je bio najostrašćeniji u napadima i ocenama o Melonijevoj. Stigao je do reči: "Ili mi, ili oni!"

PLjUŠTE NAPADI NA DESNICU

Kandidat koji ima najviše šansi da pobedi na izborima i eventualno postane prva žena premijer u istorji Italije, Đorđa Meloni, napadana je kao istomišljenik Viktora Orbana, iako je glasala u parlamentu za još naoružavanja Ukrajini, iako se deklariše kao atlantista i evropejac. Sve to nije bilo dovoljno pred političkim protivnicima, koji je čak definišu kao "postfašistu". Mateo Salvini je već ovenčan epitetima da je prijatelj Vladimira Putina. Pripisivalo mu se da je dobio i novac od Kremlja iako su tajne službe utvrdile da to nije tačno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna