DESNICI PODMEĆU DA RAZBIJA APENINE: Italija danas bira, 75 partija u borbi za 600 mesta u Skupštini i Senatu

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

25. 09. 2022. u 06:45

PREDVEČERJE izbora u Italiji, koji se danas održavaju, donelo je toliko toga da ni najstariji ne pamte ovakvu političku i javnu scenu.

ДЕСНИЦИ ПОДМЕЋУ ДА РАЗБИЈА АПЕНИНЕ: Италија данас бира, 75 партија у борби за 600 места у Скупштини и Сенату

Foto AP

Predizborna kampanja vođena je, nikada nisu u sličnim okolnostima, senci rata u Ukrajini, usred galopirajuće ekonomske krize i nasrtaja partija levice i centra na desnicu. Prvi put jedna žena, lider "Italijanske braće" (FdI), Đorđa Meloni, postala je za neke "opasnost po zemlju", pa se ukazuje da će, ako pobedi odvući Italiju iz "serije A u seriju C Evropske unije".

U borbi za 600 mesta, u Poslaničkoj skupštini 400 i Senatu 200, je 75 partija. Iz inostranstva se bira ukupno 12, izborni prag za partije je tri posto, a za koalicije deset.

U dva meseca kampanje saveznici su se rastajali, napuštale su se partije do juče vernih i "preletalo" u druge, menjale su se koalicije i "venčavali" čudni politički brakovi. Bitka se zahuktavala do apsurdnih ocena i napada, a najgore su prošli upravo lideri iz desnice, Mateo Salvini koga su mediji krstili kao "Putinovog čoveka" i Melonijeva koja je postala "Orbanov istomišljenik".

Foto Shutterstock

Đorđa Meloni, udružena sa Salvinijevom "Ligom" i "Forca Italijom" Silvija Berluskonija, po poslednjim istraživanjaima, na provom je mestu, iza nje je levica Enrika Leta, pa Demokratska partija (PD)... Melonijevu, koja se izjašnjava da je "atlantista i evropeista", glasala za uvođenje sankcija Rusiji i isporuku još oružja Ukrajini, mnogi definišu i kao "postfašistu".

Međusobni udarci između partija stižu sa svih strana, pa se tako lider "Pokreta 5 zvezdica", nekadašnji premijer Đuzepe Konte, zaklinje da "bez obzira na ishod izbora nikada više neće sarađivati sa Letom". Nova koalicija tzv. Treći pol, koji sebe definiše kao centar u političkoj orijentaciji "Akcija" (koalicija Karlo Kalenda i Mateo Renci), smatra da je aktuelni premijer (u ostavci) Mario Dragi "ponovo jedina alternativa" iako ne učestvuje u predizbornoj kampanji.

- Ukoliko Melonijeva pobedi, desnica neće moći sama da vlada, niti je pripremljena za to. Meloni nije opasnost za demokratiju već za Italiju. Za 4 meseca razlupala bi celu Italiju - tvrdio je ovih dana Kalenda.

Politička ponuda u Italiji velika, Foto AP

A, glavna optužba protiv Salvinija koji se konstantno zalaže za regulisanje ilegalnih ulazaka migranata u Italiju ostaje uvek na prvom mestu "prijateljstvo sa Putinom". Lider Lige podseća "kako je Putin imao odličnu reputaciju upravo za sve one koji ga sada napadaju" i, iako je protiv rata od prvog dana, i dalje podvlači da treba razmotriti da li nastaviti sa sankcijama Rusiji.

Politička ponuda u Italiji velika, Foto AP

- U glasačkim kutijama biće glasovi "za i protiv" onih koji su što više ukaljani. Izbore će dobiti lideri koji obećavaju raj posle njihove eventualne pobede, oni koji obećavaju nastavak državne pomoći uvedene u vreme pandemije korone, oni koji obećavaju što više "besplatno" - ocenjuju pojedini analitičari.

MLADI

ISTRAŽIVANjA pokazuju da na glasanje neće izaći oko 35 odsto građana. Među njima su posebno mladi jer "partije nisu u stanju da slušaju koje su potrebe nove generacije".

PRETNjE SMRĆU

MELONIJEVA (na slici), koja je tokom kampanje primila čak tri puta pretnje smrću, izjavila je da je spremna da vlada. Kao prve poteze najavljuje: pomoć porodicama i preduzetnicima u saniranju računa zbog ogromnog povećanja cene energije i posebna pažnja u oblasti zapošljavanja, što se odnosi na smanjenje poreza i stimulisanje onih koji zapošljavaju nove radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024