RAKETE SAD KIJEVU, PRELAZAK "CRVENE LINIJE": Kadirov ima plan kako da se poveća broj ruskih vojnika bez mobilizacije

B. VLAHOVIĆ

16. 09. 2022. u 06:45

UKRAJINSKA vojska je nastavila da dalekometnom artiljerijom gađa civilne rejone u gradovima i mesta koja su pod kontrolom ruske vojske. Iz dana u dan se povećava broj poginulih i ranjenih civila. Predsednik Luganske narodne republike Leonid Pasečnik izjavio je juče da su ukrajinske snage pokušale proboj na više mesta na celom frontu, ali da su svi napadi odbijeni.

РАКЕТЕ САД КИЈЕВУ, ПРЕЛАЗАК ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ: Кадиров има план како да се повећа број руских војника без мобилизације

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

U vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti demantovali su glasine iz Kijeva kako su njihove snage osvojile neka mesta u Hersonskoj oblasti. A Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruska avijacija i artiljerija u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti ubili i ranili oko 500 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i 40 jedinica tehnike.

Iako je portparol Kremlja rekao da mobilizacije u Rusiji neće biti, to ne znači da u Ukrajinu na front neće ići dobrovoljci.Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izašao je juče pred rusku javnost sa novom inicijativom kako da se poveća broj vojnika koji bi ratovao u Ukrajini, a da se u Rusiji ne proglašava mobilizacija.

- Mislim da svaki rukovodilac regiona u Rusiji može da pripremi i obuči barem hiljadu dobrovoljaca. Ako se sabere broj regiona u Rusiji, ispadada je to 85.000 vojnika. To je skoro cela armija - kazao je Kadirov.

A gradonačelnik Krivog Roga koji je pod kontrolom Ukrajinaca kazao je juče da je ovaj grad poplavljen pošto su Rusi raketnim udarom pogodili branu na reci Ingulec, pa je voda došla do mesta. Rusi nisu potvrdili da su oni granatirali tu branu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je SAD da će ako isporuče Ukrajini rakete dugog dometa preći "crvenu liniju" i postati direktna strana u sukobu. Zaharova je rekla da će Moskva u tom slučaju biti prinuđena da reaguje na odgovarajući način.

Ukrajina je, kako su ranije preneli mediji, tražila od Vašingtona rakete dugog dometa, uključujući taktičke balističke rakete zemlja-zemlja (ATACMS), kao i tenkove, bespilotne letelice, artiljerijske sisteme, protivbrodske rakete "harpun" i 2.000 raketa za sisteme "Himars".

Juče je pažnju agencija, bar koliko i izveštaji sa fronta, izazvala vest o saobraćajnoj nesreći u Kijevu kada je jedan automobil naleteo na vozilo u kojem je bio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je u udesu lakše povređen. Policija istražuje da li je sve bilo slučajno ili je postojala namera da se Zelenski onesposobi.

U glavni grad Ukrajine juče je stigla Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije. "U Kijevu treći put, toliko toga se promenilo. Ukrajina je sada kandidat za članstvo u EU", navela je ona na "Tviteru" po dolasku u Kijev.

Rusi se smeju Ursuli

PRE dolaska u Kijev evrokomesarka Ursula fon der Lajen je u Strazburu u svom govoru pričala o krahu ruske privrede. Rusi su se smejali njenoj izjavi kako su oni sada primorani da vade čipove iz frižidera i mašina za pranje veša kako bi ih ugradili u svoje oružje. Iz Moskve su joj poručili da bi bilo dobro da svima objasni koje to visokoprecizno oružje može da koristi delove od mašine za pranje veša ili frižidera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024