PRAVI ZEMLJOTRES U ŠVEDSKOJ POLITICI: Desnica odnela pobedu na izborima

I. STANOJEVIĆ

12. 09. 2022. u 20:15

ISHOD nedeljnih izbora u Švedskoj biće poznat najverovatnije tek u sredu, ali je opozicioni desničarski blok na putu da osvoji tesnu većinu od 176 mesta u parlamentu sa 349 stolica i pobedi vladajući, levi centar premijerke Magdalene Anderson, koji je inkasirao, prema prebrojavanju od juče, 173 mandata. Ovo je saopštila izborna komisija, posle obrađenih 93 odsto listića.

ПРАВИ ЗЕМЉОТРЕС У ШВЕДСКОЈ ПОЛИТИЦИ: Десница однела победу на изборима

FOTO: EPA

Konačan rezultat verovatno neće biti poznat sve dok ne budu prebrojani glasovi Šveđana koji žive u inostranstvu, što se očekuje sredinom nedelje, a tesni rezultati izborne trke mogli bi dodatno da iskomplikuju formiranje vlade.

Lider antiimigracione stranke Švedske demokrate (SD), izjavio je da desni blok političkih partija ide ka pobedi. "Trenutno izgleda da će doći do promene u vlasti", rekao je Džimi Akeson.

Ako se ove najave pretvore u zvanične rezultate, očekuje se da će novi premijer postati Ulf Kristerson, lider Umerene stranke, dok bi antiimigracione, krajnje desničarske Švedske demokrate prvi put stekle direktan uticaj na politiku ove skandinavske zemlje.

Desničarski blok čine Umereni, Liberali, Demohrišćani i Demokrate.

Ekstremna desnica je, tako, na samo korak do neočekivane pobede što će, nesumnjivo, komentarišu tamošnji mediji, izazvati pravi zemljotres u švedskoj politici, poznatoj po liberalnoj tradiciji. Preokret je bukvalno bio filmski, jer su prvi rezultati ukazivali su na tesnu pobedu socijaldemokrata i njihovih saveznika levog centra. Tas vage se, međutim, kasnije nagnuo udesno i pokazalo se da je, četvorostranački desni blok sada favorit.

Premijerka Magdalena Anderson iz Socijaldemokratske stranke, pojedinačno najjače partije sa najviše osvojenih glasova, pozvala je Šveđane da "imaju strpljenja" i da "puste da demokratija ide svojim tokom".

- Švedske demokrate su, trenutno, daleko najveća stranka sa nacističkim korenima na svetu. Čak i ako zvanično osude svoje rasističke ideološke korene, ta pozadina je i dalje prisutna u smislu da ova partija još uvek smatra sebe jedinom političkom snagom koja može da "spase" starosedelačko belačko švedsko stanovništvo - ocenjuje Tobijas Hubinete, predavač međukulturalnih studija na Univerzitetu u Karlstadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije