PRINC ARČI I PRINCEZA LILIBET: Deca Harija i Megan sada imaju pravo da koriste titule

Novosti online

09. 09. 2022. u 22:44

SIN vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Arči Harison Mountbaten-Vindzor, sada je tehnički princ nakon smrti kraljice - titula za koju je Megan kontroverzno tvrdila da mu je ranije uskraćena zbog njegove rase, prenosi britanski "Dejlimejl".

ПРИНЦ АРЧИ И ПРИНЦЕЗА ЛИЛИБЕТ: Деца Харија и Меган сада имају право да користе титуле

Foto: EPA

Njegova mlađa sestra, Lilibet "Lili" Mountbaten-Vindzor, takođe ima pravo da bude princeza nakon smrti kraljice, ako njen deda, Čarls Treći ne promeni pravila.

Pravila koja je postavio kralj Džordž Peti 1917. znače da su sada Arči i Lili takođe dobili pravo da imaju status Njihovog Kraljevskog Visočanstva ako odluče da ga koriste.


Megan je tokom prošlogodišnjeg intervjua sa Oprom Vinfri govorila o svom šoku kad joj je rečeno da Arči neće dobiti policijsku zaštitu jer nije imao titulu, i sugerisala je da je odluka doneta zbog njegove mešovite rase.

U vreme kada je Arči rođen, on je bio praunuk suverena, a ne unuk. Ali da bi ga sprečio da postane princ, kralj bi morao da izda Pisma Patent kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilino pravo da bude princeza.

Deklaracija Džordža V značila je da je samo princ Džordž, kao praunuk monarha niz direktnu liniju sukcesije prestola, prvobitno imao pravo da bude princ, pošto je on najstariji sin najstarijeg sina princa od Velsa.


BONUS VIDEO: Elizabeta Druga - Sedam decenija na tronu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!