"PRISILNI MIR NEĆE FUNKCIONISATI": Šolc najavio da će Nemača nastaviti da podržava Ukrajinu

Novosti online

14. 08. 2022. u 16:05

OBNOVA Ukrajine koštaće milijarde evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu.

ПРИСИЛНИ МИР НЕЋЕ ФУНКЦИОНИСАТИ: Шолц најавио да ће Немача наставити да подржава Украјину

Olaf Šolc, Foto AP

Lider Nemačke je izjavio da bi projekat bio ambiciozniji od Maršalovog plana iz 1947. koji je sponzorisan od strane SAD-a i koji je usvojen za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata, koji je koštao procenjenih 13 milijardi dolara (150 milijardi dolara u današnjoj vrednosti) u programima ekonomskog oporavka.


Na pitanje kada bi projekat obnove Ukrajine mogao da počne, Šolc je rekao da je pitanje uspostavljanja mira isključivo na njenom narodu i vladi.

- Samo ukrajinski predsednik, vlada, parlament i ukrajinski narod mogu da kažu koja odluka je ispravna - rekao je Šolc, dodajući da "prisilni mir neće funkcionisati, zbog čega će Nemačka nastaviti da pruža finansijsku i vojnu pomoć Kijevu“.

- Istovremeno, moramo se pozabaviti pitanjem rekonstrukcije – infrastrukture, zgrada, institucija. Uništenje je dramatično, koštaće milijarde - rekao je Šolc, dodajući da je pogrešno opisati ovaj ogroman zadatak kao "Maršal plan", jer će obnova Ukrajine koštati mnogo više.

Ranije ovog meseca, američka TV mreža Blumberg je izvestila da Ukrajina traži od stranih donatora stotine milijardi dolara za rekonstrukciju, sugerišući da će EU platiti najveći deo paketa pomoći i obezbediti Kijevu preko 500 milijardi evra.

Pre tog velikog zahteva, ukrajinski predsednik Vladimir Zeleksni je na konferenciji NATO-a u Madridu rekao da je Kijevu potrebno pet milijardi dolara mesečno da pokrije budžetski deficit. Ukrajinski lider je insistirao da Kijev neće ustupiti nijednu teritoriju Rusiji u zamenu za prekid vatre te vrši pritisak na Zapad da pruži više oružja Ukrajini kako bi promenio tok rata protiv Moskve.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na pozicijama ruske vojske
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi