SAMO JURE PROFIT: Led na Grenlandu se topi, a milijarderi ulažu ogromne sume novca u lov na njegovo rudno blago

Novosti online

09. 08. 2022. u 21:01

NEKI od najbogatijih ljudi na svetu finansiraju veliki lov na blago, najsavremenijim instrumentima i tehnologijom na zapadnoj obali Grenlanda koja je ostala bez ledenog pokrivača.

САМО ЈУРЕ ПРОФИТ: Лед на Гренланду се топи, а милијардери улажу огромне суме новца у лов на његово рудно благо

Foto: Free Images Pixabay

Zbog klimatskih promena ledeni pokrivač Grenlanda se topi neviđenom brzinom, što da ironija bude veća, stvara priliku investitorima i rudarskim kompanijama da tragaju za rudnim nalazištima u kojima se kriju minerali potrebni za proizvodnju zelene energije.

DŽef Bezos, Majkl Blumberg, Bil Gejts...

Grupa milijardera, uključujući DŽefa Bezosa, Majkla Blumberga i Bila Gejtsa, između ostalih, ubeđeni su da se u brdima i dolinama na grenlandskom ostrvu Disko i poluostrvu Nusuak može pronaći dovoljno minerala za proizvodnju baterija koje će napajati stotine miliona električnih vozila.

- Tražimo nalazište koje će biti prvo ili drugo po veličini nalazište nikla i kobalta na svetu - rekao je Kurt Haus, izvršni direktor kompanije „Kobold metals“, za Si-En-En.

Led koji nestaje na Arktiku – na kopnu i u okeanu – naglašava jedinstvenu dihotomiju: Grenland je nulta tačka od koje kreću klimatske promene, ali bi takođe mogao da postane nulta tačka za iskopavanje metala potrebnih za pokretanje rešenja krize. Klub milijardera finansijski podržava „Kobold metals“, kompaniju za istraživanje minerala i startap sa sedištem u Kaliforniji, rekli su predstavnici kompanije za Si-En-En. U partnerstvu sa multinacionalnom kompanijom za istraživanje i razvoj resursa sa sedištem u Velikoj Britaniji, „Bludžej majning“, u potrazi su za retkim i plemenitim metalima na Grenlandu koji su neophodni za pravljenje električnih vozila i masivnih baterija za skladištenje obnovljive energije.

Sledećeg leta iskopavanja

Trideset geologa, geofizičara, kuvara, pilota i mehaničara smestilo se na Grenlandu u potrazi za zakopanim blagom. Radnici uzimaju uzorke tla, bespilotne letelice i helikopteri nadleću područje i mere elektromagnetno polje ispod zemlje kako bi mapirali slojeve stena. Prikupljeni podaci se analiziraju pomoću algoritma veštačke inteligencije kako bi se tačno odredilo gde bi već sledećeg leta trebalo krenuti sa iskopavanjem.

- Zabrinjavajuće je biti svedok uticaja klimatskih promena na Grenlandu, ali zahvaljujući njima, imamo priliku da mnogo lakše ispitamo njegova rudna bogatstva -, navodi izvršni direktor „Bludžej majninga“, Bo Miler Stensgard, za Si-En-En.

Otapanje kopnenog leda otkriva zemljište koje je bilo zakopano vekovima i milenijuma. Grenland bi mogao biti bogato nalazište uglja, bakra, zlata, cinka, tvrde iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda. Vlada Grenlanda je već uradila nekoliko „procena resursa širom zemlje bez leda“ i vlada „prepoznaje potencijal zemlje da diverzifikuje nacionalnu ekonomiju kroz eksploataciju ruda“. Istovremeno, grenlandski led koji nestaje – i podiže nivo mora – veoma brine naučnike koji proučavaju Arktik. Strahuju da ono što je nekada bio ledeni pokrivač Arktika tokom cele godine, sada će biti samo sezonski ledeni pokrivač.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GARDISTA (18) NAĐEN MRTAV U KASARNI: Pratio kraljičin kovčeg na sahrani, iznenada preminuo