AMERIKANCI NE ŠALJU HIMARS U UKRAJINU: Iz Pentagona otkrili kakav je plan

Novosti online

08. 08. 2022. u 21:17

SJEDINjENE Američke države veruju da Ukrajina već ima dovoljno višecevnih raketnih sistema HIMARS i u ovom trenutku je prioritet nesmetano snabdevanje municijom, rekao je zamenik šefa Pentagona Kolin Kal.

АМЕРИКАНЦИ НЕ ШАЉУ ХИМАРС У УКРАЈИНУ: Из Пентагона открили какав је план

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, Ukrajina je od SAD dobila 16 lansera HIMARS, od Velike Britanije tri identična sistema M270, dok se Nemačka sprema da joj prebaci još tri.

- Ukrajinci se prilično dobro snalaze sa brojem sistema, a sada je prioritet zapravo da se obezbedi održivo snabdevanje navođenim raketama - rekao je Kal na brifingu.

Najnoviji paket vojne pomoći, koji su SAD objavile u ponedeljak, uključivao je "dodatnu municiju za HIMARS", ali ne i same lansere.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao ranije da isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžavaju sukob i agoniju kijevskog režima, kao i da umnožavaju žrtve.

Ruska Federacija je prethodno poslala diplomatsku notu svim zemljama, uključujući i SAD, zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Lavrov je napomenuo da bi svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postao legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukama oružja Ukrajini, dok je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da upumpavanje oružja sa Zapada u Ukrajinu ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE - Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti