RAT U UKRAJINI: Vagnerovci odbili kontranapad; Strani plaćenici - Nikada više krađe i korupcije nego u Ukrajini (VIDEO)

Novosti onlajn

27. 07. 2022. u 12:32 >> 01:04

NASTAVLjA se specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци одбили контранапад; Страни плаћеници - Никада више крађе и корупције него у Украјини (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad najvećom termoelektranom u Donbasu – Ugljegorskom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će povratiti sve teritorije za šest nedelja. Jedini most preko Dnjepra u Hersonu opet je bio meta napada ukrajinske vojske.

7.20 - Kako je saopštio zamenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova, nakon granatiranja, most nije srušen, ali je zatvoren za saobraćaj. To neće ni na koji način uticati na vojnu logistiku, dok će za građane biti napravljeni alternativni prelazi.

7.21 - Tokom noći više eksplozija odjeknulo je u Nikolajevu i Harkovu.

Prema rečima gubernatora Nikolajevske oblasti Vitalija Kima, meta napada je bila industrijska zona.

07.46 - Ukrajina želi da u roku od tri do šest nedelja povrati izgubljene teritorije, jer će kasnije to biti komplikovanije, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski delegaciji američkog Kongresa, piše "Politiko".


08.36 - Oko 50 miliona tona žita može biti izvezeno do kraja godine iz Rusije i Ukrajine preko koordinacionog centra za bezbedan izvoz žita, čije sedište je u Istanbulu, saopštio je zvanični predstavnik Turske Ibrahim Kelin, prenosi Blumberg.

Po njegovim rečima, 20-25 miliona tona žita nalazi se u skladištima Ukrajine i 25-30 miliona u Rusiji.

Kalin je podsetio da je prehrambeni sporazum potpisan na četiri meseca, ali nije isključio da bi sporazum mogao biti produžen.

 

9.36 - Proširiti specijalnu operaciju na Odesu i Nikolajev

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov predložio je da se proširi geografija u južnom pravcu specijalne vojne operacije u Ukrajini na Odesu.


09.58 - Ukrajinska vojska gađa centar Donjecka.
 

11.05 Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Sočiju 5. avgusta bi mogli da razgovaraju o širokom krugu tema, uključujući situaciju u Ukrajini, u crnomorskom regionu i u Siriji, izjavio je ambasador Rusije u Ankari Aleksej Erhov.

Teme razgovora će odrediti sami predsednici... Po pravilu, u razgovorima na najvišem nivou ruski i turski lider razmatraju prilično širok krug tema koje interesuju naše zemlje. To su i međunarodna pitanja, i regionalna problematika.

Po pravilu, to su i Ukrajina, i situacija u crnomorskom regionu, i Sirija, i druge teme interesantne obema stranama, rekao je Erhov za televizijski kanal „Rusija 24“.


11.09 Uskoro počinje izvoz ukrajinskog žita

Prvi brodovi sa ukrajinskim žitom mogu napustiti crnomorske luke u narednih nekoliko dana, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovanog turskog činovnika.

Kako je istakao zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko, Moskva se nada najboljem kada je reč o realizaciji sporazuma o izvozu žita, potpisanog u Istanbulu, ali ne može da isključi i mogućnost da on propadne.

- To ne zavisi samo od Rusije, nego i od drugih okolnosti - rekao je diplomata.

On je naveo da Moskva očekuje da će partneri Rusije u sporazumima o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita poštovati svoje obaveze.

 

12.08 - Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu zabranjen je ulazak u Litvaniju. Zabrana će biti na snazi do 27. jula 2027. godine, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Litvanije.


12.59 - Tri crnomorske luke "Odesa", "Černomorsk" i "Južni" počele su opet da rade, saopštila je pres-služba Ratne mornarice Ukrajine.

Kako se navode, one se pripremaju za isplovljavanje brodova sa ukrajinskim žitom u okviru prehrambenog sporazuma koji su potpisale Rusija, Ukrajina, UN i Turska u Istanbulu ranije ovog meseca.


13.39 - Ministarstvo odbrane Rusije uspostavilo je redovnu trajektnu liniju između Jejska i Marijupolja

- U okviru realizacije državnih sporazuma sa Ministarstvom odbrane Rusije uspostavljena je redovna trajektna linija Jejsk – Marijupolj brodovima flote 'Oboronlogistiki - navodi se u saopštenju vojnog resora.

Trajektni saobraćaj preko Taganroškog zaliva Azovskog mora koristiće se za isporuku različitih vrsta tereta, neophodnog za obnavljanje infrastrukture Marijupolja i drugih naseljenih mesta u republikama Donbasa.

- Danas je iz morske luke Jejsk u pravcu Marijupolja isplovio prvi automobilsko-putnički trajekt 'Lavrentij'. Trajekt može da preveze do 700 tona tereta, uključujući do 20 kamiona i preko 130 putnika - navodi se u saopštenju.

Pretpostavlja se da će u prvoj fazi trajekt obavljati jedno kružno putovanje dnevno.

16.00 - Nemačka prodaje haubice Ukrajini

Nemačka vlada je odobrila prodaju 100 nemačkih haubica Ukrajini, prenosi list „Špigl“ pozivajući se na izvore.

Vlada Nemačke je izdala dozvolu nemačkoj kompaniji „Kraus-Mafej Vegman“ da ukrajinskoj armiji isporuči 100 haubica „pancer 2000“ u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, navodi list.

Rok za isporuku oružja nije preciziran, ali je poznato da je za proizvodnju ovih haubica potrebno nekoliko godina, tako da nije reč o kratkoročnoj, nego o dugoročnoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

16:23 Lider DNR: Došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi

Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Danas je došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi koje je osnovao ruski narod: Kijev, Černigov, Poltava, Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Zaporožje i Luck - navodi se u saopštenju objavljenom na Pušilinovom Telegramu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

17:24 Ukrajinske trupe tri puta u sat vremena granatirale Gorlovku

Ukrajinske trupe su u sredu tri puta za manje od sat vremena granatirale Gorlovku, ispalivši 28 granata, kalibra 152 i 155mm, i avio-projektila (nevođene rakete kalibra 80mm tzv saće) sa zemlje, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

17.28 Grnatirana tri naselja u DNR

Misija DNR pri SCKK je takođe zabeležila granatiranje Donjecka i sela Dolomitnoke i Novobahmutovka. Ispaljeno je 12 mina kalibra 120 mm i 10 granata kalibra 122 mm.

Foto: Printskrin Jutjub

18:19 Raketirana Gorlovka iz VBR Grad

Ukrajinske trupe ispalile su 10 raketa iz višecevnog raketnog sistema Grad na Kalinjinski okrug u Donjeckoj Gorlovki, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

18:35 Tenkovi DNR uništili vod VSU

Tenkovi 1. armijskog korpusa Donjecke Narodne Republike napredovali su duž linije vatre i uništili položaje sa ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine.

Ukupno je tokom bitke uništen vod militanata, kao i nekoliko jedinica opreme i naoružanja na vatrenim položajima.

19:00 Vagnerovci protiv Ajdara i 10. jurišno-brdske brigade

Vagnerovi borci su pucali iz minobacača dok su ukrajinski ultranacionalistički bataljon Aidar (24. MO) i navodno elitna 10. brdska jurišna brigada pokušavali da ih zadrže.

19:04 Front kod Slavjanska - stigli Himarsi grad se utvrđuje

Na liniji fronta nema značajnijih promena: ukrajinska komanda jača linije odbrane kod Slavjanska. General-major Mirgorodski, komandant Vazdušno-desantnih snaga, obišao je isturene položaje Oružanih snaga Ukrajine radi uvida u radove.

19:08 Poginulo šest vojnika DNR u današnjim borbama

Šest vojnika Donjecke Narodne Republike je poginulo za dan, 14 je ranjeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je šest branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo, a četrnaest je ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije.

Foto Tanjug/AP

19:20 Ispaljeno više od 400 projektila na 14 naselja u DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da su ukrajinske trupe u sredu ispalile više od 400 projektila, među kojima i iz VBR Grad, na 14 naselja u Republici.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 400 projektila iz višecevnih raketnih bacača Grad kalibra 122mm, topova od 155, 152 i 122 mm, minobacača 120 mm, a upotrebio je i nevođene avionske rakete od 80 - kalibar mm (bez upotrebe avijacije). Vatra je otvarana na okruge 14 naselja u republici, saopšteno je na Telegram kanalu Narodne milicije.

19:25 Ukrajinski juriš - u pozadinu

Luganska Narodna Republika pozdravlja taktiku ukrajinskih trupa, a to je da „kontranapadu u svom pravcu“, izjavio je u sredu Rodion Mirošnik, šef predstavništva LNR u Rusiji.

19:33 Front kod Donjecka - artiljerijski dueli, smenjene dve brigade VSU

Ukrajinska komanda je koncentrisala napore na držanju položaja i snabdevanju potčinjenih formacija.

Foto Tanjug/AP



*U 56. brigadi i 110. brigadi rotirani su vojnici na liniji fronta. Čete povučene iz područja borbenih dejstava biće upućene na dopunu mobilisanim rezervistima.

*U toku je obostrano granatiranje duž cele linije dodira. Ukrajinska artiljerija je pogodila položaje Oružanih snaga RF u Donjecku, Gorlovki, Mihajlovki, Pantelejmonovki, Jasinovataji i Vladimirovki.

19:44 Povratak generala Marčenka - da pripremi kontraofanzivu

General Marčenko je stigao da pojača teror u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

General-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko, koji je do aprila predvodio trupe u Nikolajevu, vratio se u region.

-On [Marčenko] je upućen da radi protiv partizana i u vojnoj administraciji. I za druge zadatke na teritoriji Nikolajevske i Hersonske oblasti, rekao je šef Nikolajevske OVA Kim. On je takođe dodao da se Oružane snage Ukrajine spremaju za kontraofanzivu.

A kijevska propaganda već nedelju dana ubeđuje da je u toku kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

19:53 Eliminisan ukrajinski potpukovnik

Potpukovnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Vladimir Marčenko. Eliminisan je 23. jula na aerodromu Kanatovo.

Foto: Profimedia

20:00 Ruske snage napreduju kod dva grada

Sa frontova javljaju da postoji napredovanje naših trupa na nekoliko sektora, uključujući i pravac Peski i Krasnogorovka (veliki). VSU trpi velike gubitke.

20:11 Čišćenje TE Ugljegorsk od mina

Teritorija termoelektrane Uglegorsk, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga“, rekao je on.

Sledeći korak će biti njegovo čišćenje.

20:20 Eliminisano 200 pripadnika VSU u Nikolajevu

Na teritoriji Nikolajevskog preduzeća „Nikolaevstrojtrans“ tokom dana pogođeni su punktovi razmeštaja 28. i 79. brigade Oružanih snaga Ukrajine (VSU). Tamo je uništeno do 200 militanata i više od 20 jedinica vojne opreme.

Foto Tanjug/AP

U Novomihajlovki, Zajcevu i Seversku, kao i u Malom Ščerbaku, pogođena su četiri komandna i osmatračnica 54., 17., 107. i 65. brigade. Artiljerija i avijacija su svojom vatrom pokrili 142 područja koncentracije neprijateljskih trupa, uključujući mesta razmeštanja stranih plaćenika u Harkovu i nacionalističke formacije “Crne čete” u Bahmutu.

20:25 Jasinovataja bez struje posle ukrajinskog granatiranja

Grad Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici potpuno je bez struje zbog granatiranja ukrajinskih trupa, izjavio je u sredu šef gradske administracije Dmitrij Ševčenko.

20:50 Mediji: SAD ponudile Rusiji razmenu zatvorenika

Amerika je ponudila da zameni Rusa Viktora Buta, koji služu kaznu 25 godina do doživotne u SAD, u  za Pola Vilana, osuđenog za špijunažu u Rusiji, i Britni Grejner, kojoj se sudi za trgovinu drogom, prenose mediji.

21:11 Ukrajinska vojska zauzela bolnice

Ukrajinski nacionalisti su zauzeli bolnice u različitim gradovima, smestili vojnu opremu i municiju u zgrade, a u Sumi se za te svrhe koristi dečja bolnica, čije pacijente okupatori nasilno drže u podrumima.

21:45 Očišćeno više od 5.100 hektara od mina

Deminerske jedinice Oružanih snaga i Ministarstva za vanredne situacije Rusije proverile su 5.716,77 hektara teritorije, deaktivirale 144.976 eksplozivnih objekata u DNR i LNR, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje Ruske Federacije.

21:55 Granatirana fabrika u Gorlovki

Ukrajinski vojnici pucali su na fabriku mašina u Gorlovki u DNR, gori arhiv i trpezarija, gasovod je u kvaru, nema žrtava, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

-Preliminarno, ukrajinska vojska izvela je oko 20 artiljerijskih udara po teritoriji Fabrike mašina za gradnju Gorlovka  S. M. Kirov, usled čega su zapaljene arhive i kantina, pokidana je gasovodna mreža. Na sreću, nije bilo povređenih ljudi, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

22:10 Raketni udar Oružanih snaga Ukrajine na Antonovski most u Hersonu


Ukrajinske formacije su noću ponovo pucale na most Antonovski u Hersonu iz MLRS američke proizvodnje HIMARS. Za razliku od izjava ukrajinskih medija, objekat nije uništen: kolovoz je dodatno oštećen, ali su stubovi ostali netaknuti.

Foto: Printscreen

22:15 Rad PVO u Hersonu (VIDEO)

VSU su pucali na Hersonsku oblast, rakete nisu stigle do cilja, protivvazdušna odbrana RF je radila – odlično!

22:55 Plaćenici razočarani u Ukrajini

Strani plaćenici koji su stigli u Ukrajinu brzo su se razočarali u ideju herojstva i oružanih podviga, suočeni sa stvarnošću.

23:46 Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinski vojnici su za sat vremena ispalili 11 granata kalibra 152 milimetra i tri granate kalibra 155 milimetara na Kijevski i Kirovski okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u SCKK.

23:57 Šta Zapad planira za Ukrajinu

Zapadni analitičari izneli očekivanja o budućnosti Ukrajine. Ta očekivanja objavio je u sredu, 27. jula, na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev.

27. jul 2022. godine

00:32 Žestoke borbe širom Donbasa

Savezničke snage nastavljaju postepeno probijanje u odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Bahmut (Artjomovsk):

-Jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije i NM DNR uspostavile su kontrolu nad Novoluganskom.

Foto: Profimedia/Ilustracija

00:51 Granatirani Donjeck i Jakovljevka

Ukrajinske trupe u 00.50 ispalile su četiri granate kalibra 155 mm na Kijevski okrug u Donjecku i još četiri granate istog kalibra na Jakovljevku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

00:59 Donjeck gađan kasetnom municijom, grad posut minama

Ukrajinske trupe koristile su zabranjene protivpešadijske mine “Latica” („Lepestok”) tokom napada na Donjeck, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ranije je kancelarija DNR-a u SCKK izvestila o tri granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa u četvrtak noću.

-Oružane formacije Ukrajine napale su Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, mnoge mine PMF (protivpešadijske fugasne mine) „Latica“ su bačene pod noge stanovnicima grada, saopštio je štab odbrane.

Napominje se da su mine „Latica” zabranjene.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)