NA POMOLU RAZMENA ZATVORENIKA SAD I RUSIJE: Amerika je ponudila da zameni Buta za Vilana i Grajner

P. Z. S. / ria.ru

27. 07. 2022. u 21:07 >> 21:14

SJEDINjENE Američke Države nude Ruskoj Federaciji da zameni ruskog biznismena Viktora Buta za Amerikance Pola Vilana i Britni Grajner, navodi CNN.

НА ПОМОЛУ РАЗМЕНА ЗАТВОРЕНИКА САД И РУСИЈЕ: Америка је понудила да замени Бута за Вилана и Грајнер

Foto: TASS


Bajdenova administracija nudi Rusiji trgovca oružjem (Viktor But – prim. aut.) u potencijalnom ugovoru o razmeni za Grajner, sudi se za posedovanje narkotika, i Vilana osuđenog za špijunažu.

Viktor But je uhapšen na Tajlandu na američki zahtev 2008. godine kao rezultat provokativne operacije američkih obaveštajnih službi i potom odveden u Sjedinjene Države. Optužen je za pripremu zavere za ubijanje američkih državljana i materijalnu podršku terorizmu. But negira optužbe po svim tačkama. Na Tajlandu je dobio dva ekstradiciona slučaja u prvom stepenu, ali su potom, u fazi žalbe, poništene odluke prvostepenih sudova.

Dok je još uvek bio pod jurisdikcijom tajlandskog suda, Bout je odveden u Sjedinjene Države uz gruba kršenja i tajlandskih i američkih zakona.

Porota u Njujorku je 2012. godine proglasila Rusa krivim, nakon čega ga je savezni sud osudio na minimalnu kaznu - 25 godina zatvora.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna