"U POTPUNOSTI SMO SPREMNI" Kina uputila oštro upozorenje Americi - ne žele Nensi Pelosi na Tajvanu

Novosti onlajn

25. 07. 2022. u 14:31

KINESKE vlasti saopštile su da su uputile oštro upozorenje zvaničnicima SAD zbog, kako je pisao Fajnenšel tajms, moguće posete Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

У ПОТПУНОСТИ СМО СПРЕМНИ Кина упутила оштро упозорење Америци - не желе Ненси Пелоси на Тајвану

Kineska vojska / Foto AP

- Kineska strana je jasno naznačila Sjedinjenim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti predsedavajuće Pelosi Tajvanu. U potpunosti smo spremni - rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

On je izjavio da će Kina, "ako SAD nastave da idu pogrešnim putem, sigurno preduzeti čvrste i snažne mere radi očuvanja svog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD bi trebalo smatrati odgovornim za eventualne ozbiljne posledice", preneo je RT.

Postoje podele u američkoj administraciji oko toga da li Pelosi treba da poseti Tajpej, prema dva izvora upoznata sa situacijom, izvestio je Fajnenšel tajms.

Potencijalna poseta američke zvaničnice dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Amerike i Kine oko Tajvana. Kina ovo ostrvo smatra svojom teritorijom.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbedi Tajvanu sredstva za odbranu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna