JAPAN SE NAORUŽAVA, KINA NEGODUJE: Tokio u godišnjem izveštaju o odbrani upozorava na porast pretnji po nacionalnu bezbednost zemlje

I. S.

23. 07. 2022. u 10:15

U GODIŠNjEM izveštaju o odbrani, resorno ministarstvo Japana upozorava na eskalaciju pretnji nacionalnoj bezbednosti zemlje i planira dosad nezabeleženo povećanje izdvajanja za odbranu.

ЈАПАН СЕ НАОРУЖАВА, КИНА НЕГОДУЈЕ: Токио у годишњем извештају о одбрани упозорава на пораст претњи по националну безбедност земље

Foto AP

Ističe se da će kinesko zastrašivanje Tajvana i posledice ruske intervencije u Ukrajini biti, uz Severnu Koreju, najveći bezbednosni izazovi za Japan, ali i veliki deo sveta.

U Beloj knjizi odbrane, koju je objavila vlada premijera Fumio Kišide, iznosi se ogromna zabrinutost dok se priprema povećanje vojnog budžeta, čak njegovo dupliranje, tokom naredne decenije. Japan, inače, trenutno ima najniži odnos vojnih izdataka i BDP među zemljama Grupe sedam (G7), uz Australiju i Južnu Koreju.

U izveštaju se ističe da je "napad Moskve na Ukrajinu ozbiljno kršenje međunarodnog prava" i ocenjuje da "je ruska upotreba sile za rešavanje spora, presedan koji ugrožava bezbednost susednog Tajvana" koji Peking smatra svojom teritorijom. Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši, kazao je da "se njegova zemlja nalazi na liniji fronta okružena nuklearno naoružanim akterima".

- Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da podstakne Kinu da deluje protiv Tajvana - ocenjuje Japan i smatra da tajvanski civili "koji drže oružje i nose logorsku zastavu u okviru radionice za urbano ratovanje u blizini Tajpeja, zvone na alarm".

Fumio Kišide, Foto AP

Tajvan je, naime, ojačao odbrambene sposobnosti, između ostalog, takozvanim radionicama civilnog gradskog ratovanja otkako je Rusija napala Ukrajinu, pa Tokio smatra da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da bude presedan za kineske ambicije na Tajvanu. Takođe je upozoreno da bi Rusija mogla sve više da se oslanja na svoj nuklearni kapacitet kao sredstvo odvraćanja, što bi, zauzvrat, moglo da znači porast aktivnosti oko Japana, gde su ruske nuklearne podmornice trenutno rutinski aktivne.

Portparol kineskog MIP Vang Venbin smatra da izveštaj "preuveličava takozvanu kinesku pretnju i meša se u unutrašnje stvari Kine na Tajvanu", dodajući da je Peking izrazio snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje tome. U odgovoru na analizu, kineski MIP je istakao da ta procena "iznosi optužbe i blati kinesku odbrambenu politiku".

U međuvremenu, Bela kuća izražava zabrinutost da bi Kina mogla da pribegne proglašenju zone zabrane letova iznad Tajvana, uoči najavljene posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi. Kineski MIP je poručio da "bi poseta Pelosijeve bila čin ignorisanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine".

PJONGJANG: PROBA INVAZIJE!

SEVERNA Koreja je upozorila da će se SAD i Južna Koreja suočiti sa bezbednosnim izazovima "bez presedana" ako ne zaustave kampanju neprijateljskog vojnog pritiska na Pjongjang, koja uključuje zajedničke vojne vežbe, na koje on gleda kao na probu invazije. Vojske SAD i Južne Koreje nisu zvanično objavile detalje o svojim letnjim vežbama, ni kada će početi. Severna Koreja je ove godine izvršila neviđeni broj raketnih testova i veruje se da se priprema za svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine, podseća Dojče vele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)