ALBANIJA I SEVERNA MAKEDONIJA BLIŽE BRISELU: Posle pauze od 17 godina nova etapa pregovora za pristupanje EU

I. STANOJEVIĆ

19. 07. 2022. u 18:44

POSLE pauze od 17 godina Severna Makedonija ušla je u novu fazu u pristupanju Evropskoj uniji. Međuvladina konferencija, održana danas u Briselu, označila je start ove etape pregovora.

АЛБАНИЈА И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА БЛИЖЕ БРИСЕЛУ: После паузе од 17 година нова етапа преговора за приступање ЕУ

Foto: AP

Zvaničnici EU i premijer u Skoplju Dimitar Kovačevski ocenili su da je u pitanju istorijski dan, ne samo za zemlju, već i za ceo Zapadni Balkan i Evropu, podsećajući da je on osvanuo posle "suverene odluke" makedonskog Sobranja da prihvati francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj pozvao je Severnu Makedoniju da iskoristi ovaj zamah za pokretanje ključnih reformi i transformaciju društva, što će doneti "opipljivu korist za građane". Naglasio je da postoji stopostotna usklađenost Severne Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i pozvao ceo Zapadni Balkan da učini isto.

- Usklađivanje sa spoljnom politikom i sankcijama EU nije tehnička vežba i mi to ne uzimamo zdravo za gotovo. To košta mnogo i dolazi sa troškovima. Ovo nije obična transakcija interesa, već odnos zasnovan na zajedničkim principima, vrednostima i ciljevima. Vaše potpuno usklađivanje jasno pokazuje strateški pravac koji ste izabrali - zaključio je Borelj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio je početak "skrininga", predstavljanja i upoređivanja zakonodavstva EU i Severne Makedonije i izrazio nadu u "brze i uspešne pregovore" Skoplja sa Briselom. - Poruka za građane Severne Makedonije je da ih želimo u EU i tu nema sumnje. To će poslati i snažu poruku celom regionu, i šire - poručio je Varhelji.

BAJDEN: INSPIRACIJA ZA CEO BALKAN

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden pozdravio je pristupne pregovore EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, rekavši da je "ruska agresija pokazala da je više nego ikada potrebna integrisana Evropa": - Demokratski, bezbedan i razvijen Zapadni Balkan ostaje ključan u ovoj viziji - naveo je Bajden i dodao da bi ovi koraci trebalo da "inspirišu sve aplikante za EU u regionu da pojačaju svoju posvećenost u jačanju demokratija".

Na pitanje makedonskih medija da li u Severnoj Makedoniji postoji konsenzus koji podržava ustavne promene neophodne za početak pristupnih pregovora sa EU, uz ocenu da se opozicija oštro protivi dogovoru postignutom u Sobranju, Varhelji je odgovorio da "emocije neće voditi zemlju napred niti rezultirati nečim svrsishodnim". Pozvao je opoziciju da pokaže opredeljenost za evropsku budućnost Severne Makedonije.

- Ovo je rezultat rada generacija političara, akademika, eksperata i građana Severne Makedonije i ja im čestitam na tome - poručio je Kovačevski.

On je naglasio da je za Skoplje izuzetno važno što je crno na belo precizirano da "se uvažava makedonski jezik bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka, što otvara vrata da on postane jedan od zvaničnih jezika EU.

U periodu koji sledi, Albanija će se priključiti Mehanizmu civiline zaštite EU, a Skoplje potpisati sporazum sa evropskom agencijom Frontek. Severnoj Makedoniji dato je obećanje da "će ugovor biti preveden na makedonski jezik", koji je stavljen u istu ravan sa 24 evropska jezika članica Unije, baš kao i albanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)